HEM

Aktuellt

Månkysst prosecco och osteria med utsikt

Prosecco har ökat lavinartat i popularitet den senaste tiden. Vad är det för dryck egentligen – och varför är den så populär? Vinguiden.com har varit på besök i Treviso i proseccons hemland Italien, och fick följa gleradruvans väg från klase till flaska. Vi hamnade också på en ljuvlig liten osteria med utsikt över grönskande vingårdar.

Prosecco var tidigare namnet på en sorts vindruva, men från och med 2009 kallas druvan istället glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade mousserande vinet, som odlas i Veneto-regionen. Med bil från flygplatsen i Venedig tar vi oss längs ringlande vägar till Bacio della Luna (månkyss på italienska), som ligger mellan orterna Conegliano och Valdobbiadene. Avståndet är lika långt från bergskedjan Dolomiterna som till Adriatiska havet, vilket gör klimatet här väldigt speciellt. Det är en fyrhjulig klättring uppför de branta kullarna där vinet odlas – och där alla druvor handplockas, av förståeliga skäl. Människan är den maskin som enklast tar sig fram i de sluttande bergen. Vi blir varse att större delen av befolkningen i dessa områden nästan uteslutande jobbar med vin i någon form.

Prosecco på allas läppar

Vi träffar Roberta Deflorian, som är försäljningschef hos vinproducenten Schenk Italia, och hon visar oss runt bland vingårdarna, de enorma rostfria cisternerna och flaskorna som fylls med bubblande prosecco. Vi tar del av några imponerande siffror som får oss att inse vidden av ett stort prosecco-begär bland världens vindrickare.

* Antalet producerade prosecco-flaskor 2012: 3 600 000 och 300 000 DOCG.
* Antalet producerade prosecco-flaskor 2014: 8 120 000 och cirka 1 000 000 DOCG.

Bacio-della-Luna-vineyard-686

Prosecco har blivit en oerhört populär och omtyckt dryck långt utanför Italiens gränser. Vad beror det på tror du?

– Det stämmer att efterfrågan har ökat rejält. Processo är ju en väldigt bra produkt som är lättdrucken och har en fin balans mellan socker och syra. Passar mångas smaklökar med andra ord.

Hur löser man leveransen när efterfrågan är så stor?
– Det gäller att försöka leverera prosecco till rätt pris utan att sälja för billigt och samtidigt kunna erbjuda intressanta alternativ, som andra sparkling-varianter.

“Andra varianter” av prosecco är svagt bubblande och kallas frizzante. De lite kraftigare bubblande vinerna, som påminner mer om vanligt mousserande vin, heter spumante.

Vad menar man när man kallar Bacio della Luna för “prosecco superiore”?
– Det betyder att vinet lever upp till de höga kraven som Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – ställer.

DOCG, kan vi förtydliga, är den allra högsta kvalitetsnivån i Italien. Som ett extra tillägg till alla DOC-kriterier är vinet buteljerat i regionen och har dessutom gått igenom en smakkontroll. DOCG-viner är alltid förseglade med ett testnummer på förseglingen.

Är det alltid 100 procent gleradruvor i prosecco?
– Inte alltid. Numera tillåter regelverket även en mix av 85 procent glera och 15 procent övriga druvor från området, som pinot grigio och chardonnay.

Skalkontakt förbjuden

Eftersom vi står på marken där proseccon skapas tar vi del av arbetet kring tillverkningen. Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG görs enligt en process baserad på vitvinstillverkning, vilket innebär att man måste undvika att druvmusten kommer i kontakt med skalen under jäsningen. Druvorna – 100 procent glera i det här fallet – pressas försiktigt för att få fram musten, som därefter behandlas med kylning och filtrering. Jäsning äger rum i de enorma stålcisternerna, som leder tankarna till Månbas Alpha, vid en kontrollerad temperatur mellan 18 och 22 grader.

Bacio-della-Luna-collage3-686

När fermenteringen avslutats är det dags för den mousserande vintillverkingsprocessen enligt Charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst. Vinet lagras sedan i ståltank 18 till 24 månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen äger rum i flaskan. Vi lär oss att alla steg i tillverkningsprocessen utförs i enlighet med Conegliano Valdobbiadene DOCG-reglerna.

Osteria Senza Osta

När vi har sniffat på de solbeslysta vindruvorna, följt flaskornas väg från rullband till kartong och snirklat oss upp och nerför bergen blir vi lotsade till Osteria Senza Oste i Valdobbiadene. En bedårande liten rastplats med ett stenhus som har många år på nacken och som fungerar som ett gör-det-själv-gästgiveri, dock utan övernattningsmöjligheter. Inne i huset finns en försäljningsautomat med prosecco – såklart – och ett kylskåp fyllt med ost och charkuterier. Betalar gör man i en automat och hela konceptet bygger på njutning – och ärlighet.

Bacio-della-Luna-Osterian-686

Det finns sittplatser både inne, under takterrassen, och ute på gården. Utsikten är bedövande vacker och följer man en smal trappa uppför berget kommer man till en rastplats med vad jag gissar Valdobbiadenes mest enastående vyer. Hit tar många med sig förtäring från osterian och bara låter sig hänföras av omgivningarna. Ett måste-stopp för alla som befinner sig i närheten!

Bacio-della-Luna-Valdobbiadene-flaskor-686

Vår resa genom vinlandet Italien fortsatte mot nya mål efter besöket på Bacio della Luna. Fortsättning följer på Vinguiden.com …

Bacio-della-Luna-glasvy-686

Fotnot: Den 1 december 2015 lanserades Bacio della Luna Prosecco Superiore 2014, den första DOCG-märkta proseccon i Systembolagets ordinarie sortiment.


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar

109.00 kr