Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i trädgårdar. Passa då på att göra något bra av blomman, som annars mest ses som ett ogräs.
Maskrosen är för många ett tydligt tecken på att det nu verkligen börjar bli sommar. Samtidigt är det en växt som många trädgårdsägare svär över då den sprider sig snabbt och är svår att bli av med. Men varför inte göra denna lätt igenkännliga växt till något att servera till middagsbjudningen? Att göra eget maskrosvin är enkelt och blir dessutom ett kul samtalsämne.
Först lagligt, sedan olagligt, sedan lagligt igen
På 60- och 70-talet var det betydligt vanligare att göra eget maskrosvin än vad det är idag. Under samma period började hembränningsapparater bli ett allt större bekymmer och 1978 kom en lag som förbjöd tillverkning av vin från annat än egna frukter och bär. Dessutom fick max 30 procent av alkoholen komma från tillsatt socker.
Eftersom maskrosor varken är en frukt eller ett bär och dessutom kräver en hel del tillsatt socker för att bli vin, blev det helt enkelt förbjudet. År 1994 ändrades lagen igen och det är numera tillåtet att framställa vin, folköl, starköl samt andra jästa alkoholdrycker för eget behov. Det finns med andra ord inget som reglerar vad du gör alkohol på bara du inte gör det i stor skala eller avsett för försäljning.
Så vad smakar då maskrosvin?
Till skillnad från den bittra smak som maskrosorna har i sitt vilda tillstånd har maskrosvinet en blommig smak med toner av nötter och vanilj. Många som smakar maskrosvin för första gången kan ha svårt att placera smaken, eftersom den ju inte smakar som maskrosor.
Den bärnstensgula färgen för dessutom tankarna till mjöd snarare än vin. Det kan därför vara ett kul experiment att se vilka av dina vänner som lyckas gissa rätt på vad glaset faktiskt innehåller.
Gör ditt eget maskrosvin
Det finns många olika recept på maskrosvin, men vi gillar detta som Henrik Mattsson, kock och matskribent, tagit fram.
Ingredienser:
7 + 3 liter vatten
7 liter rensade maskrosblommor
1 kg russin
Saft från 4 citroner (ca 1 dl)
6 mg B-vitamin (valfritt)
4 g jästnärsalt – har ofta tillsatt vitamin B med mera
2,5 kg socker
1 sats vinjäst
Gör såhär:
1. Plocka maskrosor – de är bäst på försommaren. Rensa noga. Plocka bara de gula blommorna. Rensa bort stjälkar och de gröna stora bladen samt de små gröna bladen under blommorna. Bäst är att plocka en tidig solig och torr morgon precis när solen fått dem att öppna sig och daggen dunstat bort samt innan insekter kommit igång.
2. Lägg maskrosblommorna i en stor rostfri hink, plasthink eller plastbox som är godkänd för livsmedel och tål värme.
3. Koka upp 7 liter vatten. Häll det heta vattnet över maskrosorna. Rör om.
4. Hacka russin eller kör i en mixer och rör i dem. Tillsätt citronsaft.
5. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, vinjäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa.
6. Rör om några gånger om dagen. Blommorna bildar ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen för att få mer smak.
7. Efter 4 dagars jäsning är det dags att ta bort maskrosblommor och russin. Håva ur dem med ett durkslag eller sil.
8. Rör i sockret i maskrosvinet. Koka upp 3 liter vatten och låt svalna. Tillsätt det svalnade kokta vattnet tills du har totalt ca 10 liter maskrosvin. För över i en jäshink eller damejeanne med jäslås.
9. Låt jäsa vidare till jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält.
10. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte surnar (blir ättika) samt inte fortsätter jäsa efter buteljering.
11. Buteljera vinet och fördela på rena flaskor samt sätt på kork eller kapsyl. Lagra det gärna 1-3 månader mörkt och svalt innan du dricker ditt maskrosvin.