Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 procent av landets vin, men den svåra torkan och den höga höjden gör vinodling till både en utmaning och en konst.
Argentinskt vin – en intern angelägenhet
Till skillnad från många andra vinproducerande länder har argentinskt vin primärt varit avsett för nationell konsumtion. Än idag är Argentina ett av världens mest vindrickande länder och endast en liten del av produktionen går på export.
Orsaken sägs vara att Argentina under andra hälften av 1800-talet fick en stor andel invandrare från Italien och Spanien. De tog med sig vinstockar såsom Malbec och Cabernet Sauvignon, som odlades för egen konsumtion. Det var först på sent 1900-tal som argentinska viner började leta sig ut i världen.
Vinregionen Mendoza erbjuder både möjligheter och utmaningar
Att just Mendoza fick bli hem till en stor del av vinproduktionen beror på flera saker. Jordmånen och det varma klimatet var något som gav goda förutsättningar. Den höga höjden gav dessutom flera fördelar. Nätterna blir svalare vilket gör att druvorna mognar långsammare och får en bättre balans mellan sötma och syra. De omgivande bergen ger också ett naturligt skydd mot stormar och häftiga väder.
Regionens förutsättningar innebär även flera utmaningar. Bland annat regnar det bara omkring 200 mm/år vilket gör det nödvändigt att bevattna odlingarna. Jämför detta med Bordeaux där det regnar ca 900 mm/år, eller ca 640 mm/år i Champagne. Den höga höjden gjorde även transport av både druvor och vin till en utmaning.
I början transporterades vinerna med åsnekärror till Santiago i Chile och därifrån vidare. På slutet av 1800-talet byggdes en järnväg från staden Mendoza till huvudstaden Buenos Aires på Argentinas östkust. Det blev starten på regionens riktiga uppsving och idag är Argentina världens femte största vinproducent.
Laglöst vinodlande
I många länder omgärdas vinodling av lagar och regler. Dessa styr allt från exempelvis namn och ursprungsmärkning till vilka druvor som får odlas eller vilken form flaskorna måste ha. I Argentina finns dock varken lagar eller regler.
I Mendoza pågår ett projekt med att skapa ett klassificeringssystem, men än så länge är det inget som anammats av traktens vinodlare. Istället är det vinets smak som styr och vinodlarna är fria att experimentera för att skapa riktigt goda viner. Att göra vin baserat på varje vingårds unika förutsättningar blir med andra ord en konstform snarare än ett regelstyrt vinmakeri.
Höjden möjliggör viner enbart på Malbec
Druvan Malbec är utan tvivel Argentinas mest odlade druva och hela 75 procent av världens Malbec-odlingar finns i landet. I Argentina görs flera viner enbart på Malbec, vilket är förhållandevis ovanligt i andra delar av världen.
De höga höjderna som druvan odlas på gör nämligen att den utvecklar mörkare färger och ett tjockare skal med mer tanniner än när den odlas i hemlandet Frankrike. Resultatet blir balanserade viner med fruktigare toner och med ett mjukare avslut. Sannolikt är det detta som gör det möjligt för argentinska vinodlare att göra endruvsviner på Malbec.
Här är två av våra favoritviner av druvan Malbec:
Catena Malbec har en doft av mörk frukt med inslag av läder, vanilj och kryddor. Smaken är generös med en ton av björnbär, bigarråer och svarta vinbär med inslag av svartpeppar, viol och anis. Den långa avslutningen har sammetslena tanniner och frisk syra.
2018
Tapiz Black Tears Malbec
Prestigevinet från Tapiz – Black Tears – tillhör absolut Argentinas bästa viner. Vinet kombinerar en maffig och koncentrerad Malbecfrukt med rejäla tanniner och lagringståliga syror som ger helheten en viss elegans, trots sin inneboende storlek.