Han är en av Sveriges största skådisar, med en imponerande internationell karriär. Nu har Michael Nyqvist tagit steget in på en ny scen. I podcasten ”Ett bord för två” berättar han om sin roll som vinambassadör. Och kändisvinet som inte är något kändisvin.
Han har stått på de största scenerna, spelat i de främsta biosuccéerna, och skrivit flera böcker. Sedan några år tillbaka är han även flitigt anlitad till Hollywoods storfilmer. Nu ansluter Michael Nyqvist också till raden av kändisar som tagit steget in i vinbranschen och lanserat sitt eget vin: Cin Cin Chianti. Själv menar han dock att det inte är något kändisvin.
– Jag känner mig mer som en ambassadör för det här vinet och den här vingården. Det är ett bra vin och jag är stolt över att ha hittat det, berättar han för vinsommelieren och programledaren Michael Anderquim i Vinguidens podd ”Ett bord för två”.
De italienska rötterna
Han berättar också känslosamt om de italienska rötter han fann som vuxen, efter att ha vuxit upp hos familjen Nyqvist som adopterat honom från ett barnhem i Stockholm, dit hans unga biologiska mamma lämnat honom.
– Det var som att första kapitlet i mitt liv fattades, men jag lyckades hitta min svenska mamma, min italienska pappa och flera syskon som jag inte visste om.
Intresset för vin har han ärvt av pappa Marcello och från sin farmor Francesca, som var sommelier och drev en välbesökt cantina. Farfadern Cesari var vinodlare i Palermo på Sicilien, men blev landsförvisad av maffian i fyrtio år och avrättad direkt på flygplatsen när han återvände till Sicilien efter bara femton.
Med sitt italienska arv känner Michael Nyqvist att han inte bara vill vara representant för goda viner utan även för den italienska dryckeskulturen.
– När vi till exempel dricker söta viner dricker vi det ofta till desserter, men i Italien kan man dricka det till rökt lax, berättar han.
I Michael Nyqvists vinkollektion Collezione Lo Cicero, ingår förutom en tvåårig Cin Cin Chianti även en reserva med samma namn och dessutom brachetton Cin Cin Brachetto d´Acqui. Vinerna har han hittat på vingården Sorelle Palazzi, en liten ekologisk gård som drivs av två äldre systrar i Pisa. Han är inte själv involverad i produktionen utan konstaterar med ett skratt att det nog blir bättre om han håller sig utanför.
Chiantin är gjord på fyra druvor där majoriteten är sangiovese.
– Det är en klassisk chianti. För mig är den väldigt mycket Italien, säger Nyqvist och konstaterar att den precis som sig bör passar bra till fett och salt, chark och pasta, men även lite oväntat till fisk.
Dottern designar vinetiketter
Etiketterna till vinerna har skapats av Michaels dotter Ellen Nyqvist, som studerar grafisk design vid Saint Martins i London. Den ena etiketten föreställer Michael Nyqvist som Döden, i Ingmar Bergmans ”Sjunde inseglet”. Den andra porträtterar Michael i Anita Ekbergs kända pose från Fontana di Trevi. På båda bilderna syns också Florens stadssiluett med domkyrkans berömda kupol av Brunelleschi. Idén med etiketterna är att de ska föra tankarna till en gammal filmaffisch, men hos Nyqvists italienska pappa gick de till en början inte alls hem.
– Han undrade upprört vad det var för tant på bilden, berättar Nyqvist med ett skratt, men tillägger sedan att han nu ändå är väldigt stolt.
Michael Nyqvist berättar vidare i podden att han trots sitt intresse och nya ambassadörskap inte ser sig som någon vinsnobb.
– Jag blir lite nervös när folk ska gurgla och hålla på, säger han.
Inte heller är han någon samlare av viner, utan anser att ”vin tillhör bordet” och alltså ska öppnas när man äter.
– Freud sa att sparbeteendet är det lägsta människan har, så jag tror att man ska motarbeta det.
I höst regisserar Michael Nyqvist sin egen första film ”En veterinär för mycket” i vilken han också spelar huvudrollen, men han har även funderingar på att bredda sin vinkollektion. Först och främst med vita viner men kanske även en Vin Santo. Fast då behöver svenskarna ta till sig mer av den italienska vinkulturen bättre först.
– För man ska inte doppa kex och skit i Vin Santo. Det är som att fimpa i prinsessbakelsen, säger han med ett skratt.
Lyssna på hela intervjun med Michael Nyqvist här.