Få personer har betytt lika mycket för den nya generationens vinälskare som Arianna Occhipinti. Hon visade att det som ung kvinna gick att skapa ett vineri från grunden, utan generationer av vinhistoria. Samtidigt blev hon – vare sig hon ville det eller ej – tidigt en symbol för naturvinsrörelsen. Vinguidens Anders Melldén mötte henne hos svenska importören Wine Trade.
Arianna Occhipinti var 16 när hon först intresserade sig för vin. Som 18-åring pluggade hon vinodling på universitetet i Milano och så snart hon var klar gjorde hon sitt första vin. Nu, 20 år senare, är hon en superkändis med idolstatus bland unga sommelierer och vindrickare världen över.
Hur var det när du började plugga, var du som ung kvinna en udda fågel på utbildningen?
– Nja, åldersmässigt var vi nog ganska lika, men visst, 90 procent var män. Så där stack jag ut. Men det var aldrig några problem, jag är en stark kvinna, haha.
Fick du vinintresset med dig från dina föräldrar?
– Nej, men pappas bror Giusto driver vineriet COS i Vittoria så jag hade sett hur det gick till. Det var med honom jag besökte en vinmässa när jag var 16. Sedan har mina föräldrar hjälpt mig när jag startade upp, men inte med det tekniska – det har jag skött själv.
Hade du några förebilder när du startade?
– Ja, bland annat Elisabetta Foradori som gör vin i Trentino, och Radikon som håller till i Friuli. Jag gillade deras sätt att göra vin, i samklang med naturen och med tydlig koppling till traditionen i området de arbetar.
På vilket sätt?
– Jag hade tidigt ett starkt naturintresse – det fick jag med mig hemifrån. Biologisk mångfald och naturliga principer kändes viktigt om jag skulle göra vin, och så arbetade de jag såg upp till också.
Du kommer från Marsala på Sicilien, men du startade vingård i Vittoria på andra sidan ön. Hur kommer det sig?
– Min pappa kommer därifrån och det är där hans bror har sin vingård, så det kändes naturligt. När jag gick sista året på universitetet sökte jag en hektar att hyra och hittade en vid Vittoria. Nu har jag 35 hektar vingårdar och ytterligare 20 hektar med skog, spannmål, fruktträd och oliver.
Hur är Vittoria, är utvecklingen lika stark som på närliggande Etna?
– Tyvärr inte. Vittoria är ett klassiskt vinområde men det är inte många som har koll trots att vi har fantastiska förutsättningar när det gäller jordmån, klimat och druvsorter.
Druvsorten i området, nero d’avola, är välkänd för många svenskar, men dina viner skiljer sig en del från de man hittar i Systembolagets standardsortiment. På vilket sätt?
– Nero d’avola växer över hela Sicilien och i den västra sidans lerigare jordmån blir vinerna generösa och lite sötfruktiga. Rika men inte så spännande viner som kan säljas till ganska lågt pris. Hos oss på sydöstra sidan av ön har druvan sin egentliga hemvist och vår jordmån har mer sand och kalksten, plus att vingårdarna ligger högre. Så vinerna får mer syra, är lite stramare och får i mitt tycke mer elegans. Det tycker jag är kul, och att det går att göra viner av druvan från olika vingårdar, som får lite olika uttryck.
Du verkar gilla ditt Vittoria. Har du inga planer på att göra vin på fler platser?
– Nej, jag stannar nog här. Men det är klart att jag kikat lite på andra platser, hehe…
Vad tycker du, har Italiens vinnäring förändrats under de 20 år du arbetat aktivt som vinmakare?
– Verkligen. Exempelvis är det många fler kvinnor som arbetar som vinmakare nu. Där har jag nog haft en viss del i förändringen.
Testa Arianna Occhipintis viner
2022
SP68 Rosso Arianna Occhipinti
Görs av 70 procent frappato och resten nero d’avola till ett läskande fruktigt vin gott att dricka svalt till charkbrickan. SP68 står för vägen Strada Provinciale 68 som går genom vinmarkerna.
Lanseras på Systembolaget den 8/3.
2020
Siccagno Arianna Occhipinti
Ett vin av nero d’avola som är fruktigt med härlig strävhet och frisk pomeranston. Aromer av björnbär och lakrits möter lite charmiga stalltoner i bakgrunden. Ett ganska fylligt vin att servera till långkoket.
Lanseras på Systembolaget den 22/3.