Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika ursprung. En spännvidd från ekologisk Prosecco via italiensk, årgångsbetecknad Metodo Classico till fransk Crémant och slutligen en klassisk Cava.
Ekologiska Ca’Montini Prosecco från svala vingårdslägen
Många svenskars favorit och ett alternativ om budgeten inte är så stor. Ekologiska Ca’Montini Prosecco tillverkas på druvor från svala vingårdslägen i norra Italien. Den är inte bara god utan också snyggt förpackad i en modern havsgrön färg som gör sig fint på bordet. Smaken är frisk och väldigt fruktig med toner av päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Perfekt tillbehör till en bit söt melon med salt prosciutto, till popcorn eller när det vankas sushi.
Metodo Classico – årgångsbetecknat mousserande från Italien
Metodo Classico är det italienska namnet på den traditionella metoden, alltså den som man använder i Champagne med en andra jäsning på flaskan. Även druvorna är samma som i champagne, Charonnay och Pinot Noir och vinet ligger på sin jästfällning i 36 månader. Det som skiljer är priset. Rotari Brut Riserva och Rotari Rosé är båda Metodo Classico och finns även på Magnumflaskor.
Fransk Crémant de Rosé från Loire
Crémant kallas mousserande vin i Frankrike som inte görs i Champagne, men som använder samma traditionella metod för att skapa bubblor. Här kommer det från anrika Loiredalen och görs till 90 % på druvan Cabernet Franc, en av Loiredalens stora druvsorter. Smaken är frisk och fruktig av jordgubbar, körsbär, citrus och en elegant mineralton. Perfekt som aperitif eller till sommarens plockmat.
Cava som är både Reserva och Sec
Även Spaniens välkända Cava görs på den traditionella metoden, ofta på druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Celebrandum Reserva Sec är halvtorrt där den mjuka sötman balanseras av både frukt och fräschör. Här hittas toner av solmogen persika, vita blommor, citrus och mineralitet med en pigg syra och fin eftersmak. En cava som är Reserva lagras i minst 15 månader. Passar både som sällskapsvin och till klassiska tilltugg som tapas.