HEM

Aktuellt

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran: det mytomspunna Castello Nipozzano.

Säga vad man vill om italienarna, men vackert är landet, maten god och vinerna förträffliga. Det har de också varit mycket duktiga på att exponera. Längtan till Italien är ett klassiskt begrepp och hur många filmer som produceras med en närmast gravt romantiserad bild av Italien i allmänhet och Toscana i synnerhet är det idag ingen som håller reda på.

Det är med andra ord svårt att förhålla sig neutral till regionen. Förväntningarna blir därefter. Skyhöga. Men det märkliga är att man aldrig blir besviken. Visst, kanske på något enstaka, en gigantisk trafikstockning hit, eller alldeles för dyra espressopriser dit, men i stort lämnar vi Toscana med den föresatsen att återvända. Snart.

Nyskapande i klassisk miljö

Vinerna från Toscana har också på verkat oss. Idag är ju regionen en av världens mest kända, för sitt vins skull, och det har att göra med en blandning av tradition och framåtanda, en vilja att upptäcka och skapa något nytt och inte enkom känna sig bakbunden av traditioner. Har man då familjer som Frescobaldi, som tillverkat vin i sju generationer, och som går i bräschen för nyskapande i klassisk miljö, ja då vet man att Toscana är att lita på.

I Nipozzano, den lilla byn med det stora, mytomspunna slottet, i hjärtat av Chianti Rúfina, har familjen tillverkat vin i över 100 år. Den gamla bankfamiljen, rik redan för nästan 1000 år sedan, tillverkar här ett mycket ursprungstypiskt vin med samma namn som både by och slott. Vinet är dominerat av den lokala druvsorten Sangiovese som kompletteras med Malvasia Nera, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Att Chianti är ett av världens mest kända vindistrikt vet vi. Det kanske är mer okänt att det finns många Chianti. Dels har vi, förutom det övergripande Chianti, det mer avgränsade distriktet Chianti Classico, dels en dryg handfull andra Chianti DOCG där DOCG Chianti Rúfina är ett av de mest kända.

I ärlighetens namn inte minst tack vare familjen Frescobaldi.

Kortfakta Toscana

  • Det finns flera kända vindistrikt i Toscana. Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano är några av dem.
  • De vanligaste blå druvorna är: Sangiovese, Canaiolo, Colorino men även Cabernet Sauvignon och Merlot. Brunello och Prugnolo är synonymer till Sangiovese.
  • De vanligaste gröna druvsorterna är: Trebbiano, Malvasia, Vermentino och Vernaccia.
  • Man gör inte bara rött och vitt vin av hög kvalitet, utan även sött vin, vin santo. Det görs på torkade druvor, ofta Trebbiano och Malvasia, men även den lokala Grechetto får användas. Enligt DOC-reglerna, måste ett vin santo lagras i minst tre år på fat.

Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsvinen fortsätter att titta fram i vår – här kommer 34 vinnyheter. En efterlängtad nyhet är en Barolo anno 2016 från hyllade Paolo Scavino. I dag är det Paolos barnbarn, den unga Elisa, so..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Vad vet du om Lambrusco?

Vad vet du om Lambrusco?

Testa dina kunskaper om Italiens bubbliga rödvin som klivit in från kylan och nu är hetare än någonsin. Dessutom – 3 tips på sommarens godaste lambrusco att lägga på kylning. 1. Nästan all lambrusco..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

På söndag äts det mer pasta än normalt i världen. Då är det nämligen Världspastadagen. Och finns det något bättre än ett glas vin till? Här tipsar vi dig om några sorter som passar perfekt till mid..

Läs mer