HEM

Aktuellt

Nygammal champagnejubilar

Det var en gång en soldat som under första världskriget varit förlagd på slottet Château de la Marquetterie vid Épernay, som då var franskt högkvarter. Soldaten hette Pierre Taittinger och många år senare, 1932 för att vara exakt, fick han tips om vingårdar i Champagneregionen – och köpte slottet. 2016 är Taittinger drycken som för andra året i rad serverats i förrättsglasen på Nobelmiddagen.

Det firas säkert ett tioårsjubileum i Champagne i år. I dubbel bemärkelse. 2006 blev det klart att varumärket Taittinger återigen ägs av familjen med samma namn, efter att ha tillhört det amerikanska investmentbolaget Starwood Capital Group under en kort period. Det familjeägda företaget drivs sedan dess av syskonen Clovis och Vitalie samt pappa Pierre-Emmanuel Taittinger, som är både glada och stolta över vårdnaden av sin “gemensamma bebis”.

– Det är vår triumf. Släkt och familj är värden på väg tillbaka även i företag, tack vare en mer mänsklig och långsiktig sida. Det gäller att se helheten, inklusive de anställda som ägnar hela sitt arbetsliv åt företaget och som därmed får en mycket hög kunskap om vin och jordar, säger Vitalie Taittinger, champagnehusets marknadschef.

Firandet innefattar också en ny Comtes de Champagne 2006 med nio års lagring.

Det finns få riktigt stora champagnehus som är både familjeägda och har familjens nuvarande namn på flaskorna, men Taittinger är ett av dessa. Grundat redan 1734 som Fourneaux et Cie Maison de Champagne, och närmare två hundra år senare uppköpt av Vitalie Taittingers gammelfarfar Pierre Taittinger. Då låg företaget i Mailly, men flyttade senare in till Reims, Champagnes huvudstad.

Vill man skryta om att ha druckit samma champagne som förra årets Nobelmiddagsgäster kan man införskaffa en flaska Taittinger Millésimé 2008 (7871), sätta på sig finkläderna och känna sig lite extra utvald. 2014 bjöds Nobelgästerna på Taittinger Brut Réserve (7422).

Foto: Kobrand Wine & Spirits


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar