”Flera gånger i veckan går flyglarm och då måste alla anställda, runt 2 000 personer, ner i skyddsrummet.”
Hur går det att brygga öl under brinnande krig? Kyrylo Dobrokhlop vet. Han är exportchef på Obolon, Ukrainas största bryggeri som ligger i norra Kiev. Vi ringde honom för en intervju om det, och om ölet som säljs i Sverige.
Berätta om bryggeriet.
– På 1980-talet, under Sovjettiden, startades det då statliga bryggeriet för att tillverka högkvalitativa drycker i en tid då kvalitet inte var så vanligt. År 1990 var vi först med att exportera ukrainskt öl. Året efter, då Ukraina blev självständigt, blev bryggeriet privatägt och fick namnet Obolon efter den stadsdel vi ligger i, och där vi har naturliga vattenkällor till produktionen. Nu är vi störst i Ukraina med 5 anläggningar och 6 500 anställda. Vi gör all möjlig dryck, bland annat miljontals liter öl.
Hur påverkas ni av kriget?
– Många av våra anställda har gått till armén, och jag vet att vissa har dött i kriget. Det finns alltid en fara att bomber eller drönare ska förstöra våra anläggningar men ännu har ingen träffats. Flera gånger i veckan går flyglarm och då måste alla anställda, runt 2 000 personer på vår anläggning i Kiev, ner i skyddsrummet. Ibland kan vi få tillbringa många timmar där. Sedan går vi upp och fortsätter göra Ukrainas bästa öl.
Och hur har försäljningen påverkats?
– Vår inhemska marknad har minskat rejält. Innan kriget exporterade vi mest till närliggande länder men vi märkte att vi behövde nya marknader. Så vi började samarbeta med Galatea som nu importerar vårt öl till Finland, Norge och Sverige. Det har varit oerhört tufft men nu, tre år efter invasionen, värdesätter vi verkligen att folk dricker vårt öl. Och ukrainska flyktingar runt om i världen kan dricka våra öl där de nu befinner sig, och känna sig lite mer som hemma.
Är du involverad i produktionen?
– Nja, jag är med och utvecklar nya produkter. Jag gillar ju alla möjliga ölstilar och även om folk i Ukraina dricker mestadels ljus lager så finns det flera hantverksbryggerier som gör mer experimentella ölsorter.
Vad vill du säga till de svenskar som köper en burk Obolon för att släcka törsten?
– Att vi är oerhört tacksamma! Tack vare er kan vi visa att vi kan jobba vidare, trots dessa mörka tider. Ingenting är omöjligt.
Obolon Premium är en krispig ljus lager som passar utmärkt som sällskapsdryck.