Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år.
I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 år sedan och man gjorde det på ett speciellt sätt – genom att sänka ner gröna druvor i ett lerkärl i marken och låta det ligga där i veckor eller månader. Aningen förenklat kan man säga att orange vin är vitt vin, tillverkat som ett rött. Vitvinsdruvornas druvskal får ligga med och laka ur smak och färg under en tid och eftersom vinet ofta utsätts för luftkontakt under jäsningen så får det en mörkare – orange – färg. Förmodligen påminde det ursprungliga vinet om dagens orangea variant.
Eftersom druvskalen också innehåller garvsyra får smaken mer eller mindre strävhet. Ibland beskrivs orange vin som en blandning av torr sherry och att slicka på en sten. Dessutom används inget eller mycket mindre svavel, som annars bland annat ser till att ett vitt vin håller färgen. Garvsyran hjälper nämligen till att hålla vinet hållbart. Ofta använder vinmakaren naturlig jäst och buteljerar vinet utan filtrering. Det kan göra vinet lite grumligt och annorlunda mot vad vi ser i Systembolagets hyllor.
Smak: Kryddigt vin gjort på druvan Rkatsiteli med inslag av torkade äpplen, aprikoser och citrus, söta kryddor, honung och nötter.
Smak: Kraftfull fyllig vin gjort på druvan Rkatsiteli med smak av torkade äpplen, kryddor, torkade aprikoser, nötter och kola med en matvänlig syra och en liten strävhet.
Blev du sugen på att testa orange vin efter den här beskrivningen? Faktum är att vinet nyligen fått kultstatus i delar av USA – efter alla dessa år – och många tror att vinet kan få ett rejält genombrott även i Sverige. Orange vin har börjat anses som både coolt och trendigt eftersom det är variationsrikt och kan göras av många olika sorters gröna druvor.
Det är också en exklusiv vinproduktion i mindre skala. Frukten måste vara precis rätt. Ingen röta kan förekomma och druvorna måste ha rätt mognad. Nu är det inte bara i Georgien som har ensamrätt på vinet. Även i nordöstra Italien – i Friuli-Venezia Giulia – och Slovenien har småskaliga odlare fått fram bra viner på druvorna ribolla gialla, sauvignon vert och pinot gris.