Palt är en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, mest förekommande i Norrland. Så säger Wikipedia om denna självklara delikatess som serveras både till fest och vardag, med variationer på tillbehör och fyllning. Vi var med och gjorde – men framför allt åt – den goda palten och bytte ut den föreskrivna måltidsdrycken mjölk mot något helt annat!
I norra delen av landet tillagas palt av rå potatis – allra helst mandelpotatis – som blandas med mjöl och salt till en ganska kladdig smet. Av smeten formar man runda paltar som man antingen fyller med stekt fläsk eller köttfärs och därefter kokar i rikligt saltat vatten. När paltarna flyter upp till ytan efter angiven tid är rätten klar att servera. Vissa kallar palt utan fyllning för flatpalt, och då serveras det eventuella köttet som tillbehör.
Palt vs kroppkakor
Vad är det då för skillnad på palt och kroppkakor? Rätterna tillhör “samma släkte”, men medan palten alltid görs på rå mald eller riven potatis kan kroppkakorna också göras på kokt potatis, och man tillsätter gärna lök eller ägg i de sistnämnda. Den kokta potatisen gör kroppkakorna lite fastare i konsistensen än palten Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta för pitepalt. I Västerbotten kan man bli bjuden på gråpalt, och då har vetemjölet fått sällskap av råg- eller kornmjöl.
Piteå kan nog skryta om att vara paltens högsäte. Pitepalten är stadens nationalrätt och i kyrkbyn Öjebyn finns en paltzeria – som troligen är den enda i världen. Paltzerian har i vilket fall världens största paltmeny, med rätter som gräddstuvad palt med lingon, kokt rödbetspalt med stekt fläsk och keso, kanelrullad risgrynspalt på spegel av hjortonsås och renfärsfylld potatispalt med lingonsylt. Ingen lär gå hungrig därifrån. Snarare är den så kallade paltkoman ett vanligt tillstånd efter en stadig paltmiddag (Eller paltschwimen, som många Pitebor benämner den proppmätta dåsigheten.)
Palt necesse est
I Piteå finns stadens enda akademi – Svenska Paltakademin. Den har funnits i drygt 20 år och har i nuläget cirka 400 medlemmar, spridda över världen. Kriteriet för att få bli medlem är kravet enligt akademin att “Man skall vara en hygglig människa. På detta sätt knyts en lång rad goda människor till gruppen som hjälper till att föra ut Piteås och paltens goda värden runt jordklotet.” Vi konstaterar att stora delar av den svenska kungafamiljen är hedersmedlemmar i Svenska Paltakademin, liksom Bond-bruden Maud Adams och finsmakaren Carl Jan Granqvist.
Hur är det nu med måltidsdrycken? Frågar du google och de flesta norrlänningar blir svaret utan tvekan kall mjölk. Men vi har hört uttalanden om att man gärna – vid högtidliga sammankomster – dricker vargtass till palten. Det vill säga lingondricka spetsad med vodka. Och ett tips från självaste Paltakademin var själva tvungna att testa, nämligen champagne och palt! Under akademins egen kongress testade man kombinationen blodpalt och roséchampagne. Vi nöjde oss med vanlig champagne, Moët & Chandon, till den klassiska pitepalten. Den torra, fruktiga och friska smaken gifte sig alldeles utmärkt med den norrländska nationalrätten!
Vi har lånat ett standardrecept från Svenska Paltakademin, då palten vi själva åt är tillagad med känsla och kärlek – istället för exakta måttangivelser.
Pitepalt
4 portioner
10-12 råa potatisar (ca 1 kg)
1 msk salt
7 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g fläsk (rimmat eller färskt)
Skär fläsket i tärningar
Så här gör du:
Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör i ordning smeten, salta vattnet (knappt en matsked salt per liter vatten).
Skala och riv potatisen (låt eventuell vätska rinna av), blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet.
Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen – låt samtliga paltar koka i 45 min, upp till 1 timme. Servera palten med smör och lingonsylt.