HEM

Aktuellt

Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation från södra Frankrike

Från Schweiz alper rinner Rhône in i Frankrike. Vid den gastronomiska huvudstaden Lyon går floden ihop med Saône som kommer norrifrån. Tillsammans rinner de sedan som Rhône ut i Medelhavet.

Vinregionen söder om Lyon ända ner till Avignon går därför under samma namn, Rhône, och är idag är en av Frankrikes största med cirka 70 000 hektar vingårdar. Châteauneuf-du-Pape och Hermitage, två vindistrikt i Rhônedalen som får det att vattnas i munnen på all världens vinälskare. Men regionen har mycket mer att erbjuda.

Känt för rött vin

Vin har gjorts här sedan romartiden men det var först runt 1600-talet regionen slog igenom tack vare allt bättre kommunikationer norrut, till Paris. Idag är Rhône en välkänd rödvinsregion även om en del rosé och en liten del vitt vin också produceras. Och faktum är att det vita vinet från Rhône blir allt populärare.

Châteauneuf-du-Pape, sol och värme i söder

Egentligen skulle Rhône kunna vara två regioner. Skillnaden mellan den stora södra delen och den lilla norra är nämligen stor. I söder är landskapet vidsträckt och böljande. Klimatet är fostrat av Medelhavets värme och sol, och den starka Mistralvinden. Jordmånen skiftar mellan sand, kalksten och den berömda kullerstenen ”galets roulet” som värmer upp rankorna likt bastustenar. Här ligger vindistrikt som Châteauneuf-du-Pape och Gigondas, kända mestadels för sina röda viner av druvsorter som grenache, syrah, mourvedre och carignan. I södra Rhône finns också ett av Frankrikes få distrikt helt ägnat rosévin, Tavel.

Hermitage och annat exklusivt av syrah i norr

Norra Rhône är litet men välkänt för exklusiva viner från distrikt som Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Crôzes-Hermitage och Hermitage. Här råder inlandsklimat med stora temperaturskillnader mellan såväl sommar och vinter som dag och natt. Vingårdarna ligger längs branta granitsluttningar, ibland med lite kalksten i jorden. Syrah dominerar i de oftast mycket lagringsdugliga röda vinerna, medan de vita görs av viognier eller marsanne och roussanne.

Så smakar vinerna

Södra Rhônes viner är ofta generöst maffiga och kryddiga med hög alkoholhalt. De vita viner som görs är vanligtvis smakrika, friska och lättgillade. Tavels roséviner är mörkare med mer smak än de flesta andra roséer. Norra Rhônes röda viner är lagringsdugliga, kraftfulla och syrarika med medelhög alkoholhalt. De vita hör till vinvärldens fylligaste.

Från Côtes-du-Rhône till sött starkvin 

Trots de kända små distrikten säljs det mesta av Rhônes viner som Côtes-du-Rhône. Det innebär att druvorna till vinet kan komma från hela regionen. Även här handlar det oftast om rött vin även om både vitt och rosé också förekommer. Naggande goda är även Rhônes söta starkviner; vita Muscat Beaumes-de-Venise och röda Rasteau.

4 viner från Rhône du inte får missa

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape
2022
Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape
Mustigt och sötfruktigt med härligt örtkryddiga inslag. Fylligt rött som matchar det mesta i köttväg – från grillat till långkok.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
289 kr

Les Lauzeraies Tavel
2023
Les Lauzeraies Tavel
Smakrik rosé med läskande syra och härliga toner av körsbär och hallon. Lång smak som matchar grillad fisk eller kyckling.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

Crozes-Hermitage Les Launes
2022
Crozes-Hermitage Les Launes
Typexempel på syrah från norra Rhône – mörk frukt, violkarameller och svartpeppar i en skönt aromatisk mix. Häll upp till tournedos med hemlagade pommes frites.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Côtes du Rhône Blanc
2023
Côtes du Rhône Blanc
Smakrikt vitt av mestadels viognier som ger fyllighet och rik parfym. Perfekt till en smakrik fiskgryta med pikant aioli.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

 


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Champagnefavoriter till nyår

Champagnefavoriter till nyår

Tolvslaget närmar sig. Det är dags att handla det sista till firandet. Men du, glöm inte champagnen! Här kommer 8 sistaminuten-favoriter som du hittar i butik samt 3 tips på småskaligt bubbel.  [pro..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Elegant från Rhône när stjärnkock möter mästersommel..

Elegant från Rhône när stjärnkock möter mästersommel..

– Jag älskar vin men har huvudet fullt av mat. Så jag ser till att ha de bästa sommeliererna runt mig hela tiden, säger stjärnkocken Björn Frantzén som nu släpper vin tillsammans med mästersommelier..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: vinnyheter på Systembolaget i..

Dags för vinnyheter! Sommaren kom med ett brak och med den ett gäng nya viner. Juni månad bjuder på lättgillat bubbel, ”ha i kylen”-vin och rött som trivs med grillat. Alla listade viner lanseras i ..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer