Glas blir allt viktigare för den vinintresserade. Det hade man koll på för några hundra år sedan på Riedel i Österrike, glasfirman som producerat vinglas i generationer. Men tro inte att de slagit sig till ro för det. Tvärtom.
Riedels historia började redan för 260 år sedan. Den första fabriken låg i det som var Christiansthal i kungariket Böhmen, dagens Tjeckien. Den lilla fabriken var belägen långt inne i skogen på grund av att det behövdes virke till att elda i ugnarna. Där arbetade Maximilians, som är elfte generation Riedel och idag driver företaget, förfäder som tillhörde markägarens egendom. 1776 blev de fria och kunde tjäna sina egna pengar. Då tillverkade de bland annat fönsterglas och knappar. Därefter utvecklades tillverkningen även till vinglas.
Genom årens lopp lyckades familjen Riedel bygga upp ett mindre imperium trots både krig och förändrade statsskick men när andra världskriget bröt ut förändrades allt. Tyskarnas intåg i Tjeckien gjorde att man valde att spränga fabriken för att den inte skulle hamna i tysk ägo. Idag återbyggs fabriken enligt originalritningarna. Strax intill den gamla fabriksplatsen ligger en familjegrav gömd i en skogsdunge. Marken där graven ligger ägs idag av staten så familjen Riedel har ingen möjlighet att sköta om den eller eventuellt begrava fler familjemedlemmar där. Maximilian känner ändå ett stort värde av att graven finns kvar och att de första tre generationerna Riedel ligger begravda där.
– Det hjälper mig att förstå min historia och jag känner mig stolt. Men allt vad mina förfäder byggde upp förstördes i kriget så den kunskap och rikedom vi besitter idag har min far och farfar byggt upp, berättar Maximilian.
Historia om man skrapar på ytan
Runt om i skogen finns det tydliga spår av glasfabrikens existens. Maximilian visar hur lätt det är, bara genom att skrapa lite på ytan av jorden, hitta små glasknappar, färgade glasbitar och glaskulor från sina förfäders tillverkning. Han samlar själv på olika glasknappar och blir glad när någon hittar en som han inte redan har. Riedel har analyserat glaset och sett att sammansättningen är väldigt likt den som används i dagens tillverkning närmare 260 år senare. En av glasbitarna Maximiliam hittade hade en klarblå färg och han berättar att formeln för färgen tyvärr inte finns kvar i familjen Riedels ägo eftersom de var tvungna att sälja allt efter andra världskriget för att rädda sin ekonomi. De kan ändå tillverka liknande färg idag men inte med alla nyanser som originalglasbiten hade.
Mars 1946 blev Claus Riedel, som då var krigsfånge i Italien, förflyttad med tåg från Pisa. Färden gick mot Tyskland genom alperna i Tyrolen men Claus hade andra planer än att följa med dit. 16 år gammal hoppade han av det rusande tåget ut i en snödriva utan något med sig förutom kläderna på kroppen. Han vandrade genom alperna till närmsta byn där han kom i kontakt med en gammal blind man vid namn Daniel Swarowski. Det visade sig att Swarowski hade haft Josef Riedel som sin mentor tidigare i livet. Claus fick hjälp av Swarowski och kunde bygga upp ett nytt liv. Med den ekonomiskahjälpen han fick kunde han köpa glasfabriken i Kufstein. Där tillverkas än idag alla munblåsta glas och karaffer.
Vinglasets kupa tar sin form
År 1957 designade Claus sitt första dricksglas som utmärkte sig med sitt enkla och eleganta utseende och han fick ta emot en Grand prix medalj från World Expo i Bryssel. Claus Riedel fortsatte att utveckla dricksglaset till vinglas eftersom han fann att vinet smakade bättre i en större och rundad kupa än i raka glas.
1971 föddes Sommelierkollektionen som var de första druvspecifika vinglasen i världen. Claus var även först i världen med att framställa ett vinglas som rymde en hel liter vin. Georg Riedel fortsatte i sin fars fotspår med utvecklingen av druvspecifika vinglas vilket ledde till Vinumserien som var världens första maskintillverkade druvspecifika glasserie. Maximilian fortsatte designtraditionen och har bland annat designat den prisbelönta O-serien och en mängd innovativa karaffer.
Med Riedels långa historia av kunskap och engagemang är det lätt att förstå varför de är så väl ansedda i vin- och dryckesvärlden.