HEM

Aktuellt

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklarar varför och tipsar om rosa bubbel i världsklass.

Vi skulle vidare på fest, jag och mina fyra kompisar. Ett grabbgäng, medelålders, lagom glada men som ville stanna till vid baren med den vidunderliga utsikten på Södermalm i Stockholm. Hissen upp, raska steg mot baren där personalen välkomnade oss med ett varmt leende.

Vad önskas? frågade tjejen bakom bardisken och försökte hitta rätt.
– Vi tar en flaska champagne, rosé, gärna Gimmonet-Gonet om du har. Och fem glas, svarade jag.
– Allvarligt, sa hon och såg helt oförstående ut.

Fem medelålders män som delar på en flaska rosébubbel var liksom inte comme il faut. Men tack och lov har det gått tio år sedan den inte så sublima tillrättavisningen. Nu är det fritt fram. På tiden.

Det har hänt en del även med rosévinet det senaste decenniet och i kölvattnet ligger det rosa bubblet och skvalpar. I väntan på att få acceptans, inte bara som symbol, utan som erkänt kvalitetsvin. Det har det nu. Med råge. Vi har aldrig druckit så bra rosébubbel i sådana mängder som vi gör nu, och det tycks bara bli bättre och bättre.

Toppen av näringskedjan

Från producenthåll är detta heller inget man gör av det som blir över. Vissa hus sätter tvärtom värde i att låta rosébubblet vara toppen i näringskedjan, det bästa vinet, det ovanliga vinet. I Champagne, ska tilläggas, har rosévinet alltid haft hög status, inte minst tack vare att de odlar Pinot Noir, kanske den mest ansedda druvan av dem alla.

Champagne som distrikt skiljer sig också en del när det kommer till produktion av det rosa vinet. Här är det nämligen tillåtet att blanda rött vin med vitt för att få den rosa färgen. Ofta tillverkas ett vin på den blå druvsorten, men man gör vinet vitt, alltså pressar försiktigt och låter musten separeras från skalen där färgen sitter, sedan tillsätter man lite rött vin på nämnda druva, i lagom dos tills man har den optimala färgen, doften och smaken. För vinet ska gärna vara annorlunda, ska dofta och smaka lite mer, vara lite fylligare, mer matorienterat. Det där sista inte att förglömma, för är det något det rosa vinet är bra på, bubbel eller stilla, så är det att hitta rätt mat. Tänka bara på en grillad tonfisk som serveras med en sallad på ansjovis, sparris och tomatbaserad sås som pico de gallo. Och rosa bubblor till det. Helt enkelt underbart.

Bra alternativ i lägre prisklass

Generellt kan man säga att där det produceras bubbel, produceras det också rosa bubbel. Inte alltid lika häpnadsväckande gott som i norra Frankrike, men fler områden i landet gör sina Crémant-varianter, Loire och Bourgogne, inte minst, som visar på alternativ, ofta i lägre prisklass.

Cava, det spanska bubbelvinet, har hittat hem med två spännande druvsorter för tillverkning endast av rosévin. Dels Pinot Noir, dels Trepat, en lokal druvsort som vi inte vetat så mycket om, men som visar sig ge utmärkta rosa viner med bubblor.

Även Italien producerar en del roséviner värda att nämna. Nu tänker jag inte på Prosecco, utan Franciacorta i Lombardiet och hela nordliga delen där vintypen Talento produceras. Ofta prisvärt, ofta på Pinot Noir. Igen. Och ser vi till Nya världen, är det stort fokus på Pinot Noir. Prisklassen är en helt annan, men gott blir det gärna.

Det finns idag över 250 rosa bubbelviner på Systembolaget. Detta skvallrar om vårt ökade intresse och att vi inte sett toppen på det rosa bubbelberget.

Fem riktigt bra rosa bubbel!

Saumur Fines Bulles Rosé
2015
Saumur Fines Bulles Rosé
Trevlig doft med inslag av röda bär, smultron i mer frisk stil. Fruktig i balanserad, spänstig stil, inslag av smultron, röda äpplen och vinbär.
750 ml - 13.00% -
138.00 kr

Marqués de Monistrol Rosé
Marqués de Monistrol Rosé
Frisk, inslag av jordgubbar, ungdomlig stil, inslag av röda äpplen. Torr, aningen bitter, smultron, jordgubbar, fin frisk eftersmak.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Charles de Cazanove Tradition Père & Fils Brut
Charles de Cazanove Tradition Père & Fils Brut
Fin bärig ton, inslag av smultron, citrus, melon, blodapelsin. Fin balans i smak, fruktig, brödiga toner, tropiska frukter, lättsam syrlig ton i mycket drickvänlig stil.
750 ml - 12.00% -
292.00 kr

Gardo & Morris Brut Rosé
Gardo & Morris Brut Rosé
Bärig, fruktig doft med inslag av smultron, kex, röda vinbär, nougat och blodapelsin. Torr, bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, röda vinbär, rostade toner och blodgrapefrukt.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
179 kr

Pol Roger Brut Rosé
2018
Pol Roger Brut Rosé
Sötaktig, inslag av mogna jordgubbar i utvecklad stil, aromatisk med inslag även av hallon, liten fatton i uttrycksfull stil. Tydlig mognadston, inslag av solmogna jordgubbar, skogshallon, liten pepprig ton med rejäl syra och lång eftersmak med eleganta, lätt rostade toner.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
849 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Bubbel från Champagne är en lyx som alla har råd med. Visst, mousserande vin från ett av Frankrikes mest omtalade distrikt kan verkligen kosta skjortan, men det finns också ett stort urval av flasko..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobje..

Läs mer