HEM

Aktuellt

Rotari – hantverksbubblor från norra Italien

TrentoDOC är beteckningen för några av Italiens finaste mousserande viner. De tillverkas där berg möter dal i norditalienska Trentino. Och där ligger Mezzacorona, vineriet bakom de populära Rotari-vinerna. 

Metodo Classico är den italienska termen för mousserande vin tillverkat enligt samma hantverksmässiga metod som exempelvis champagne. På det här sättet görs Rotari-vinerna från Mezzacorona, som sedan många år kommit att bli svenskarnas favoritbubbel. 

Andra jäsning i flaska 

Rotari-vinerna görs i regionen Trentino vid de italienska alperna. Ursprungsbeteckningen heter TrentoDOC och regelverket är tydligt. Här handlar det alltid om Metodo Classico-viner gjorda med den andra jäsningen – den som ger bubblorna – i flaska. Samma metod används för de mest kända mousserande vinerna världen över. 

Svala druvor och lång lagring 

Vinerna får dels karaktär från de svalt växande druvsorterna, främst chardonnay och pinot nero (pinot noir). Dels från den tid vinet lagras med jästfällningen efter jäsningen i flaskan. Regelverket för TrentoDOC säger minst 15 månader, faktiskt längre än i Champagne! Rotari-vinerna har dessutom gått ett steg längre, de ligger minst 24 månader på jästfällningen, upp till 60 månader för vissa av dem. Förenklat kan man säga att ju längre tid, desto mer spännande aromer och fyllighet får vinet. 

Uppkallat efter en tapper kung 

I Italien finns några av världens bästa kooperativ och Mezzacorona hör till dessa. Det grundades 1904 i Trentino och har idag tillgång till 2 800 hektar vinodlingar från vilka en mängd olika viner tillverkas. Mest känd är man för de mousserande Rotari-vinerna uppkallade efter den lombardiske tappre kungen Rotari som en gång i tiden slogs för detta nordliga folks bästa (och som syns avbildad på etiketterna). 

Eget vineri för bubblor 

Idag finns ett specifikt vineri, enbart fokuserat på de mousserande vinerna. Den arkitektritade byggnaden smälter in i landskapet samtidigt som den utgör ett landmärke i en fantastisk natur där berg möter dal. Vill man lära sig mer om både vinerna och historien runt dessa rekommenderas ett besök. 

Svenskarnas favorit 

Tack vare dedikerade vinfamiljer och satsning på samarbete kring odling och tillverkning kan Mezzacorona producera hög kvalitet till bra priser år efter år. Något som så klart uppskattas av svenska vinälskare som har tagit Rotari-vinerna till sina hjärtan. 

Vinerna enligt Anders Melldén

I Sverige finns idag en handfull av Rotaris viner på Systembolaget. Några av dem i det fasta sortimentet och några i beställningssortimentet. Vinguidens Anders Melldén har smakat. – Rotari gör mig aldrig besviken. Standarden är hög på varje nivå och relationen mellan bra pris och hög kvalitet är oslagbar. 

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
2018
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
Läcker stil som osar elegans, gjort av 100 procent chardonnay med hela 48 månaders lagring på jästfällningen. Ren och syrligt äppelfrisk smak med lite djupare toner av persika i bakgrunden. Stilfull mognad från den långa lagringen som ger inslag av mandel och mariekex. Lång, snustorr och frisk smak med bra längd. 
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Rotari Brut Riserva
2020
Rotari Brut Riserva
Storsäljarklassiker av en anledning. När jag varje år blindprovar samtliga Systembolagets mousserande viner står denna alltid ut för sin rena äppelfrukt, lätt rostade brödighet och fint bäriga eftersmak. Gjort av chardonnay, lagrat minst 36 månader på jästfällningen.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
139 kr

Rotari Brut Riserva
2019
Rotari Brut Riserva
Magnumflaskan är inte bara dubbelt så stor, innehållet är dessutom ett år äldre vilket ger lite maffigare framtoning. Äpplen, grillad citrus och fin brödighet ger både längd och fräschör. Perfekt för den större festen.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
289 kr

Rotari Rosé
2020
Rotari Rosé
Röda bär och blodapelsin möter de friska äppeltonerna och rostade mandelinslagen i smaken. Generöst och gott bubbel, samtidigt friskt och läskande som kan serveras både som aperitif och till en nyslungad caesarsallad. Chardonnay och pinot nero (pinot noir) som lagrats minst 24 månader på jästfällningen.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Mors dag närmar sig, i år den 29 maj. Dags att lyfta på hatten för mamma och överraska henne med något riktigt fint. Högtiden har firats i Sverige sedan 1920-talet, alltid den sista söndagen i maj n..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer
Tre sköna kombos till Mors dag

Tre sköna kombos till Mors dag

Söndagen den 26:e maj är det dags för mors dag. Då passar vi på att hylla mamma lite extra. Här tipsar vi om tre enkla och supergoda kombos att bjuda på. Choklad, ost och pizza – vad mer kan man öns..

Läs mer