Det finns hundratals druvsorter att göra vin på. Ändå är endast ett tjugotal dominerande. Varför det har blivit så kan man bara spekulera i. Men det är klart, det gemensamma är att de ger ifrån sig bra, riktigt bra viner. Ofta från hela världen dessutom.
Ganska nyligen gick de franska druvorna från att vara just franska till att betraktas som internationella. Bakgrunden är att det tiotal av de vanligaste och bästa franska druvorna idag odlas runt om i hela världen där det tillverkas vin. Det är en normal utveckling samtidigt som Frankrike tappade lite i konkurrenskraft. Nu hade de inte längre de där unika druvorna, som bara fanns lokalt i Bordeaux eller Bourgogne. Eller Loire.
Frankrike är alla vinmakares referens
Samtidigt säger det en hel del om dels vilken fantastisk kvalitet druvor som dessa har, dels att Frankrike fortfarande är referensen för alla som sysslar med vin. Oavsett var vi befinner oss. En vinmakare i Australien har någonstans Bordeaux i bakhuvudet när denna producerar ett vin på cabernet sauvignon och en vinproducent i Chile som jobbar med syrah kan omöjligen vara helt neutral när det kommer till Norra Rhône och områdets fantastiska viner på syrah. Därmed inte sagt att de gör kopior, försöker lite desperat göra liknande viner. Den tiden är tack och lov förbi. Nu är det unika viner (för de mesta), oavsett var vi befinner oss. Men referensen finns där ändå och spökar.
Ursprung är ju annars ledordet i dagens vinindustri. Som konsument vill vi känna att vinet har en ursprungskaraktär och det blir tydligt när vi tittar lite på konsumtionsmönster. Det är gamla klassiska ursprung som därför hamnar i blickfång om vi sneglar mot den internationella marknaden, en trend vi ser även i Sverige.
Kanske är det heller inte så konstigt. Efter den stora vurmen för alkoholstinna viner från Nya Världen, vill vi ha lite lättare viner, viner med mer elegans än kraft. Att många distrikt och viner därför återupptäcks är med andra ord inget konstigt. Det är en naturlig utveckling. Frågan är bara när det vänder.
Saumur Puy Notre Dame 2012 passar fint till vitlöksfrästa lammkotletter.
Fem bästa röda vinerna
Text & bedömning: Johan Franco Cereceda