Nu är det nära till studentens lyckliga dagar. Den ljusnande framtid är vår – när coronakrisen börjar lätta kan det faktiskt bli en mindre studentmottagning. Tv-kocken och catering-proffset Alexandra Zazzi delar med sig av sina bästa tips som gör festen till en succé.
– Först och främst ska du planera i god tid, och göra kloka matval som du behärskar, säger Alexandra Zazzi.
Terminsslutet närmar sig och över 100.000 förväntansfulla gymnasiestudenter laddar för avslutning. I år har Folkhälsomyndigheten gett grönt ljus till både avslutningsceremonier och studentmottagningar i mindre och coronasäker version. Om du träffar personer utanför din närmsta krets bör ni umgås utomhus, och begränsa antalet personer som är närvarande vid firandet. En annan möjlighet är att dela upp begivenheten på två dagar för att undvika trängsel — håll dig uppdaterad på de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Trots begränsningar är det mycket som ska planeras när släkt och vänner ska bjudas och serveras god mat och goda viner på mottagningen. Ja, kanske är det till och med mer planering i år när det ska vara corona-säkert. Vinguiden tog hjälp av ett riktigt superproffs på catering: Tv-kocken och kokboksförfattaren Alexandra Zazzi.
– Det är mycket att tänka på både utifrån normala förhållanden och de förhållanden som är nu. Först och främst ska man planera i god tid och göra kloka matval. Är du van kan du planera avancerade rätter. Är du ovan kan du provlaga maten i förväg och välja lite enklare rätter.
Planering och preparering är hemligheten bakom att lyckas i köket, oavsett om du är hemmakock som lagar till ett litet sällskap, eller proffskock och lagar till flera hundra personer. Alexandra Zazzi har utvecklat en säker metod.
– Börja med att planera vilka delar du vill laga själv och vilka delar du vill köpa färdiglagade. Skriv ner exakta listor på vad som ska handlas och börja med inköpen minst två dagar innan. Preppa och förbered så mycket du bara kan dagen innan. När studentdagen kommer ska du inte stå vid spisen, då ska du njuta av en viktig dag för familjen. Planera också för allt kylutrymme, du kanske behöver låna kylar hos grannar och vänner, säger Alexandra.
När det kommer till att välja mat handlar det mycket om tycke och smak. Genom att laga mycket själv kan du spara pengar och satsa på goda viner till maten. Nu under pandemitider är det många som väljer färdiga tallrikar med mat i stället för buffé.
– Jag tycker man ska satsa på färdiga tallrikar så mycket det går i dessa tider, det finns bra tallrikar med lock att köpa som är mer hygieniska. Komponera en tallrik med en tilltalande mix. Det finns olika potatissallader och gryner som är jättegoda och mättande. En härlig pastasallad med soltorkade tomater, pesto och svarta oliver brukar också bli uppskattat. När du gör sallader, satsa gärna på lite krispigare grönsaker som rödkål och broccoli.
Vissa gäster har speciella krav när det kommer till allergier och specialdieter som du kan behöva ha koll på.
– När det gäller de som är hyperallergiska är det bättre att köpa en färdig tallrik så det inte är kontaminerat, det är säkrast. För den som äter en speciell diet tycker jag att de i de flesta fall får anpassa sig, se till att det finns t.ex. veganska delar på tallriken så kan de ta bort det som inte är önskvärt.
För Alexandra Zazzi har pandemin inneburit att en del uppdrag försvunnit, men snart kommer hon att lansera en helt ny podd tillsammans med Alexandra Charles som handlar om kvinnors hälsa och hälsosam mat, ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat.
Det kan vara bra att ha både rött, vitt och rosévin på en studentmottagning så gästerna kan välja fritt utifrån sin smakpreferens. För extra festlig stämning, skåla gärna i champagne (men cava, prosecco eller annat mousserande vin går förstås lika bra).
2021
Dominio Alto Crianza
Fruktigt vin med toner av mörka bär, kaffe, vanilj, plommon och körsbär.
750 ml -
14% -
Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr
2023
Sofia y Sebastian White Wine is Best Enjoyed with Friends Organic
Vinet bjuder på en frisk, fräsch och fruktig smak där syran är välbalanserad och ger vinet en krispighet. I smaken känner vi toner av söt honungsmelon, solmogna päron, mandarin och färska örter.
3000 ml -
11.5% -
Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
209 kr
Castelmondo Prosecco Extra Dry
Frisk, fruktig, fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime.
750 ml -
11% -
Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
99 kr
Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste
Vinet har pigga bubblor och livlig doft av brioche, nötter, citrus och äpple. Smaken följer upp med toner av rostat bröd, tropisk frukt, citron, grapefrukt och mineral.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
109 kr
Eftersmaken är lång och elegant med ett läskande avslut. Den långa lagringstiden på jästfällningen ger en djup brödighet och toner av nougat i det färdiga vinet.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
269 kr
Pastasallad à la Zazzi
45 min
10 portioner
Ingredienser:
1000 g fusilli-pasta
162.5 g soltorkade tomater
125 g svarta oliver, gärna taggiasca eller kalamata med kärna
pesto
250 g basilika, fryst eller färsk
5 vitlöksklyftor, skalade
60 g pinjenötter
salt
mald svartpeppar
5 dl olivolja, extra vergine
8 msk parmesan, färskriven
5 msk pecorino, färskriven
Gör så här:
1. Mixa pinjenötterna med vitlöken i en matberedare. Lägg i basilikabladen och häll i olivoljan i en fin stråle.
2. Koka pastan enligt instruktionen på paketet, skölj med kallt vatten och blanda i några droppar olivolja.
3. Strimla de soltorkade tomaterna, blanda med pasta, oliver och pesto. Det är mycket gott med parmaskinka till salladen på studenttallriken.
4. Pastan kan göras i förväg om du droppar i lite olivolja och förvarar den i en skål med lock. När du blandar alla ingredienserna håller sig salladen fräsch i 6-8 timmar i kylskåp.