Det är dags för årets öl- och whiskyfestival på vackra NackaStrandsMässan! I år valde vi att fokusera på whisky och skickade därför dit vår whiskykonnässör David för att utforska årets utbud.
Vill du också besöka mässan men saknar möjlighet att ta dig dit i helgen? Inget att hänga läpp över, mässan hålls även helgen den 1-3 oktober. Mer info hittar du här
Ovan Vänster: Taiwanesisk whisky, kan det vara något? Självklart! Kavalan Soloist Sherry Cask blev utsedd till ”Best rest of the world single malt whisky” under World Whiskies Awards 2012. Kavalan lagras på såväl nya- som gamla sherry- och bourbon fat vilket ger såväl fruktiga- som blommiga toner. I det varma klimatet lagras Kavalan på betydligt kortare tid än i kalla Skottland!
Ovan Höger:”Rymdwhiskyn” Supernova var det som det var mest buzz runt hos Ardbeg. Nu har sista batchen släppts. Den sålde slut på tre sekunder på Systembolaget, men jag hade turen att få smaka den. Som alltid med Ardbeg så finns här mycket rök, men whiskyn är komplex och balanserad med en viss saltighet. Här finns svart- och vitpeppar, chili och choklad. Rulltobak, olja och läder. Islay när den är som bäst!
Överst till vänster:Hos Ångermanländska BOX Whisky, var det full rulle. BOX, har ambitionen klar; man vill skapa svensk maltwhisky i världsklass.
Ovan Vänster: Det första man tänker på när ser Douglas Laing Big Peats flaskor är att designen verkligen sticker ut. Och det här är bra saker. Big Peat Islay Malt kombinerar whiskies från Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen till den ultimata Islay-smaken.
Ovan Höger: Mackmyra har spännande nyheter i höst. Den 1.a oktober släpps Mackmyra Motörhead i en begränsad upplaga. Mackmyra Motörhead har en ekig och fruktig karaktär och den är lagrad på amerikansk vitek som ger vaniljtoner. En del av whiskyn har dessutom lagrats på spanska olorosofat, som ger lite sherrytoner.
Nederst till vänster:Glenglassaughs serie med bland annat 37- och 43-åriga whiskies. Premium-highlands från legendariska Glenglassaugh, som idag ägs av Benriach-gruppen. Endast de bästa råvarorna och faten används.
Ovan Vänster:P.N.A – Part Nan Angelen betyder änglarnas andel och refererar såklart till den del av whiskyn som avdunstar under lagringen och det är Folke Andersson, en av Sveriges mest kända dryckesprofiler som ligger bakom PNA. PNA Nr XVI 1995 Glenburgie och PNA 1996 Glen Keith håller yppersta klass och finns att köpa för ungefär en tusenlapp styck.
Ovan Höger:Glenlivet har två spännande nyheter. Founder´s Reserve kommer ersätta den gamla 12-åriga whiskyn och Nàdurra har kommit i en ny skepnad. Tidigare lagrades Nàdurra på bourbonfat, men den nya lagras på Olorosofat. En fantastisk cask strenght whisky som inte är kylfiltrerad vilket ger den där karakteristiska lite oljiga upplevelsen. Smaken är komplex och är finns en mix av torkad frukt, russin och aprikos med lite chokladtoner och en viss sötma. Galet gott!
Ovan Vänster: Glenfiddich 21 är vid en första anblick en traditionell Speyside. Men skenet bedrar då den under sista tiden lagras på Karibiska romfat. Resultatet är att den berikas med toner av ingefära, fikon, lime, banan och toffee. Riktigt rund och go med lite sötma som gör att den är utmärkt som digestif efter en god middag!
Ovan Höger: Klassiska Glenfarclas visade upp ett komplett sortiment.
Foto: David Björkén