Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobbar med den.
För mycket av det ena eller för lite av det andra kan visserligen ge bra viner, men inte mer. Vinerna saknar ursprung, den där härliga balansen mellan frukt, alkohol och syra, vinet ger inger mervärde. Visst, det kan vara gott för det, men vi vill ju mer än så. Det gäller inte minst druvan Chardonnay, femte mest odlade druvsorten generellt och på andra plats när vi talar gröna diton.
När vi ändå börjar prata Chardonnay kan vi samtidigt slå hål på två myter:
All bra Chardonnay måste komma från Bourgogne och allt bra vin måste kunna
lagras.
Vi börjar med den sistnämnda. Länge, alltför länge, har kvalitet på viner förknippats med lagringsbarhet. Ju längre lagringspotential, desto bättre vin. Ok, det stämmer, men inte alltid, kanske till och med bara ibland. Lagring är ju dessutom lurigt eftersom vi aldrig kan vara säkra på hur vinet uppträder efter tio år i källaren. Detta måste vi våga omvärdera. Drickfärdiga viner kan vara minst lika komplexa.
Den första myten har med våra referenser att göra. Vi har i Sverige och i övriga världen vuxit upp med att vitt vin från svala Bourgogne är själva sinnebilden för kvalitet. Det ligger mycket sanning i detta, att det är en självklar, närmast allenarådande referens. Det ska det vara. Samtidigt, och kanske just därför, har vi lite för lätt avfärdat andra vita, härliga viner på Chardonnay, bara för att de inte kommer från nordöstra Frankrike.
Dags att ändra på det, också. Vi behöver inte åka långt för att hitta bra varianter, vi har ju bubblorna i Champagne som gärna tillverkas på Chardonnay, de ståligt krispiga vinerna i Jura och en mångfald spännande viner som tillverkas i södra delen av landet, i Vin de Pays d’Oc. Vi stannar lite här.
Tidigare var de vita vinerna från området eldiga till sin karaktär, närmast lite kryddiga och hade mycket fat och överextraherad frukt. Det är visserligen en speciell vinstil, men detta extra allt blir helt enkelt lite för mycket och på matbordet dominerar den fullständigt.
När det nu istället kommer svalodlad Chardonnay från samma område, med finess, en mer elegant fruktighet som balanseras av friska toner, med mineral karaktär och som gör att vinerna på ett mer naturligt sätt inspirerats av Bourgognes vita viner, då känns det som att producenterna hittat rätt.
Att vinerna i sin balanserade stil sedan inte behöver lagras, utan att de snarare ska avnjutas nu, gör saken ännu bättre. Det blir ju lite enklare så.
Se fler viner på Chardonnay
Läs mer om druvan Chardonnay
Lyssna på vår podcast om Chardonnay
Se vår webb-tv om Chardonnay