HEM

Aktuellt

Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utveckling vi ser”

Det svenska vinundret slår rekord. Från att ha varit en hobby har ett 50-tal professionella vingårdar på kort tid vuxit fram i Sverige.
– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Nya intressenter strömmar in och redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

För inte så länge sedan så var vinodling en smal hobby för ett fåtal entusiaster i Sverige. Nu är läget helt annat. Vinodling har blivit en av de mest spännande tillväxtbranscherna där det satsas 100-tals miljoner i vinanläggningar.

De första svenska vinerna som lanserades på 1990-talet var av minst sagt skiftande kvalitet, några sägs ha varit nästan odrickbara. Nu har vinodlarna med besked visat att det går att göra bra viner även i relativt kalla Sverige.

I dag finns det ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige. De flesta finns av naturliga skäl i de södra delarna av vårt avlånga land. Men det odlas faktiskt vin även i Sörmland, Värmland och Östergötland. Men klart flest vingårdar finns förstås i Skåne.

Orsakerna till den rekordartade utvecklingen för svensk vinodling och produktion är flera, enligt branschorganisationen Svenskt Vin. Det har kommit flera härdiga druvsorter anpassade till vårt klimat, proffsiga odlare har dykt upp. Dessutom har coronapandemin ökat intresset för svenska viner.

Totalt finns i dag ett 50-tal kommersiella vinodlare. Fortfarande är Sverige ett litet vinland och den sammanlagda arealen med vinodling uppgår till 150 hektar. Men hela tiden växer odlingarna och nya vinstockar planteras.

Coronapandemin och upptäckarlusten på hemmaplan har lett till ökad efterfrågan på svenska viner.
– Våra medlemmar rapporterade om rekordbesök på vingårdarna under det gångna året, vilket med stor sannolikhet hör ihop med pandemin och hemestrandet. Det har gjort att fler har fått upp ögonen för svenskt vin. Det gäller inte bara privatpersoner utan även restauranger som tar in allt mer svenskt vin på vinlistan. Idag finns flera av våra svenska vinproducenter representerade på stjärnkrogar i landet, säger Sveneric Svensson.

Även i år väntar sig många vingårdar en anstormning av turister som semestrar på hemmaplan. Bokningstrycket är högt hos de vingårdar där du kan övernatta och prova vin.

Det mesta talar för att den kraftiga tillväxten kommer att fortsätta. Många värdesätter närproducerade livsmedel som är gjorda med kvalitet. Och svenska vinbönder blir allt mer professionella.
– Många av de professionella vinproducenterna i landet tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden och det ökar kunskapen och kvaliteten för hela branschen. Den kunskap som branschen byggt upp under de senaste åren gör det också lättare för nyetablerade vingårdar, förklarar han.

Skulle Sverige slopa förbudet mot gårdsförsäljning av alkohol kan intresset för inhemskt vin öka ytterligare. Just nu är vi det enda landet i EU där det är förbjudet. Enligt en attitydundersökning från slutet av förra året är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning.
– Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar Sveneric Svensson.

Klimatförändringar med allt högre temperaturer har åtminstone underlättat för vinodlarna i Sverige. I början av november 2020 var det över 18 grader varmt i stora delar av södra Sverige. De något höjda temperaturerna har stor betydelse för vinodlingen och möjliggör att nya druvsorter kan frodas.

Enligt amerikanska forskare kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden och börja konkurrera med större vinländer. Klimatförändringen gör att vi kan bli ett av världens hetaste vinländer när det blir för hett på andra håll.
– I Skandinavien har odlingssäsongen bara varit 4,5 månader lång, men med ökade temperaturer kan den bli 6-6,5 månader mellan frostperioder, säger Greg Jones, professor i miljövetenskap och chef för vinstudieprogrammet vid Linfield College’s i USA, i ett inslag för Business Insider Today.

En producent som har satsat stort är Kullabergs vingård. De satsar långsiktigt på att utveckla en högkvalitativ vinproduktion. De stora ekonomiska vinsterna låter måhända vänta på sig, men de har redan belönats med flera priser. I vintras tog de hem Årets Skånska Vinpris som delas ut av Skånska Gastronomipriset och sällskapet Malmö Akvavit.

– Kullabergs Vingård har ritat om världens vinkarta. Vinodlingens nordgräns går numera i nordvästra Skåne. På ”Chateau Kullaberg” växer ett vinunder i den skånska myllan, ett vinunder som slår konnässörer med häpnad och som har krönts med utmärkelser vid stora internationella vintävlingar, var juryns motivering.

Lepores Barrique
2018
Lepores Barrique
Fruktig, något kryddig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, svarta vinbär, ceder, vanilj, örter och peppar.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
226 kr

Rubin F Hällåkra vingård
2018
Rubin F Hällåkra vingård
Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mörk choklad, lakrits, färska örter och vanilj.
750 ml - 10.5% -
239 kr

Pegasus Ambra
2018
Pegasus Ambra
Fruktig smak med inslag av honung, apelsinskal, torkade aprikoser, kryddor och mandelmassa.
500 ml - 13% -
154 kr

SAV 1785 Pétillant Naturel
SAV 1785 Pétillant Naturel
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, björksav, örter, honung och citrus.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 2.1 g per 100 ml
119 kr

Rosé
2019
Rosé
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, granatäpplen, jordgubbar, persika, kryddor och blodgrapefrukt.
750 ml - 12% -
189 kr

Immelen
2019
Immelen
Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, krusbär, marsipan, svartvinbärsblad, päron, persika, örter och lime.
750 ml - 13.5% -
449 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer
Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt. – Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps v..

Läs mer
Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Måndag den 3 juni 2024 provades 87 svenska viner i en unik, helt blind provning för att hitta det bästa vårt land kan få fram ur en vinranka. Anders Melldén var en av de utvalda provarna. Men hur br..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer