HEM

Aktuellt

Sverige långt efter med veganmärkning av viner

Veganskt vin är på modet. Det är företrädesvis en ung målgrupp som är nyfiken. Samtidigt växer begreppet internationellt och det ställs krav på en enhetlig märkning. Men här är Sverige på väg att halka långt efter.

Först kom ekovin, sedan biodynamiskt, därefter naturvin. Och nu är vi framme vid veganskt vin. Kortfattat innebär ett veganskt vin att det under framställningen inte använts ämnen som kommer från djurriket. Vad det primärt handlar om är att under klarningsprocessen, då sediment från vinet ska avlägsnas, kan man använda proteiner från djurriket, som äggvita, kasein eller fiskars simblåsor.

De producenter som jobbar veganskt tar däremot proteiner från växtriket, som exempelvis ärtprotein. Eller struntar i att klarna vinet.

Men hur strikta är reglerna då för vegansk vinframställning och vad är det för märkning som finns?

Det är två springande punkter som det i dagsläget inte finns svar på. När frågan ställs till Systembolaget hänvisar Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget, till en artikel på sin hemsida där följande går att läsa:

– Vi har påbörjat ett arbete kring hur vi kan märka upp veganviner i vårt sortiment och därmed göra det sökbart på systembolaget.se. Vi kan inte säga i dagsläget när detta arbete är klart.

Det finns alltså ingen märkning eller ens information om vinerna ska anses vara veganska eller ej på Systembolaget. Nu finns det en certifiering, eller egentligen flera och det är det som är problemet: avsaknaden av enhetlighet. Många producenter struntar av den anledningen att certifiera sitt vin. Som konsument är man ofta chanslös att veta om vinet är veganskt eller inte.

Engelska marknaden långt före med vegansk märkning

På den engelska marknaden har man däremot insett värdet i att informera sina kunder. Där är det idag standard med tydlig märkning och att två av de stora livsmedelskedjorna har till och med egna avdelningar för veganskt vin.

Samtidigt finns i Sverige vinimportörer som jobbar mer progressivt och informerar tydligt om vinets status.

– Vi började tidigt, vi kände att det var en bra konsumentupplysning. Antalet veganer ökar och just därför blir det så viktigt att informera om vinerna. Många kanske inte ens känner till att vissa producenter klarnar sitt vin med exempelvis äggvita, säger Lottie Söderberg på Giertz.

Tidigare lanserade företaget sajten ekovin.se där det finns tydlig information om vilka viner som är veganska. Bakom ekovin står Viva Wine & Spirits där Giertz är ett av fem tillhörande företag.

– I början fick vi massor av frågor på ekovin, alla veganer vände sig till oss och då var det skönt att kunna svara på att dessa viner var veganviner, det gav oss en trygghet. Sedan har det blivit rutin att fråga om vinet är veganskt, det ingår i vår produktsäkring, det är ju en del i marknadsföringen.

Segmentet kommer att växa, det säger bedömare i branschen unisont. Samtidigt som vi väntar på eventuell information från Systembolaget. Men när den kommer och om den kommer, är alltså högst osäkert. Och några offertförfrågningar på veganska viner är inte aktuella.

– Vi har idag inte några förfrågningar planerade utifrån det, men att det kan tänkas komma framöver om det skulle bli en tydligare kundefterfrågan. En bredare, mer omfattande efterfrågan, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Läs mer:

Veganskt vin
Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Intresset för veganprodukter blir allt större. Även bland vinkonsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt att det ska vara möjligt att söka på ordet vegan bland sortimentet. Veganskt vin har upp..

Läs mer
5 fakta du inte visste om veganskt vin

5 fakta du inte visste om veganskt vin

Har du också fått upp ögonen för veganskt vin? Lär dig mer med dessa fem intressanta fakta om veganska viner. 1. Lera istället för animaliska produkter Animaliska produkter används för att klarna oc..

Läs mer
Bästa kombon vegetariskt & vin

Bästa kombon vegetariskt & vin

Hälsans tider, veganskt, vegetariskt eller eko. Paletten har aldrig varit så stor som nu. Vad sägs om riktigt bra vintips till fem mycket smarriga vegetariska rätter? En bästalista, helt enkelt. Pyt..

Läs mer
Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin har kommit att bli ett omtvistat begrepp. När fler och fler blir veganer är det viktigt att dessa erbjuds veganviner. Men finns de verkligen och i så fall vad är ett veganskt vin? Eller..

Läs mer
Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt och fine dining har sällan nämnts i en och samma mening. Men efter besök på finkrogen Rutabaga faller allt på plats. Här samsas vegetarisk mat, veganska viner och en strålande kökskonst...

Läs mer
Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Vi hör allt oftare talas om uttrycket “veganvin”. Vad är det egentligen? Är veganvin detsamma som naturvin? Är vinet ett resultat av ökad klimatmedvetenhet eller ett aktivt ställningstagande? Hur på..

Läs mer