HEM

Aktuellt

Testa sake och whisky på Japans nationaldag

Idag den 11/2 är det dags för Japans nationaldag och vad passar då inte bättre än att testa lite sake eller japansk whisky. Båda är drycker som sedan länge cementerat sin plats på den internationella dryckesmarknaden. Har du inte testat dem så är det hög tid att göra det nu.

Japan firar sin nationaldag den 11 februari, till minne av den förste kejsaren Jimmu Tennōs tillträde, och grundandet av nationen Japan. Detta ska enligt historiska skrifter skett den 11 februari år 660 f.Kr. Det vill säga för ca 2600 år sedan vilket gör Japan till ett av världens äldsta länder. Under nationaldagen, som är en allmän helgdag, passar de flesta japaner på att stanna hemma med sina familjer, kanske med ett glas sake eller den japanska whiskyn som på senare år uppmärksammats globalt.

Japansk sake

Sake, eller risvin, är en traditionell japansk alkoholhaltig dryck med en alkoholhalt om 14-16 procent. Den kallas ibland för risbrännvin vilket är långt ifrån sanningen då drycken fermenteras likt öl, snarare än destilleras till brännvin.

Att tillverka sake är en komplicerad process. Det hela börjar med att ris poleras för att få bort riskornets grova yttre delar så att man kommer åt den stärkelserika kärnan. Ju mer risen poleras desto finare blir slutprodukten. För de allra finaste risvinerna har cirka 65% av riset tagits bort under förberedelserna. Processen kan liknas vid gallring av vinstockar.

Efter poleringen startar en utdragen process som innefattar bland annat mögelsporer, som omvandla riset till jäsbar stärkelse, samt en jäsprocess som kan pågå i 1,5 månad. Därefter pressas den vällinglika risgröten för att pastöriseras, blandas och slutligen filtreras. Saken lagras vanligtvis i sex månader innan den späs ner till önskad alkoholhalt och fylls på flaskor.

Slutprodukten är en klar vätska med en något gulaktig ton. Smaken är lätt, ofta med fruktiga toner och låg syrahalt. Dess lätthet gör att den passar bra till umamistarka rätter såsom hårda ostar, rå fisk och skaldjur. Vanligast är att servera saken kall eller rumstempererad men under vintern kan den gärna serveras uppvärmd.

Matsukura Junmai Shu
Matsukura Junmai Shu
Nyanserad smak med liten sötma, inslag av päron, pistagenötter, mineral och jasminris. Serveras antingen vid 10-14°C eller vid 35-45°C, gärna till sushi eller andra japanska rätter, eller serveras med is som aperitif.
300 ml - 15% - Sockerhalt 2.7 g per 100 ml
110 kr

Sparkling Sake Janpan Kaba Shuzojo
Sparkling Sake Janpan Kaba Shuzojo
Fruktig smak med sötma, inslag av gråpäron, äppelblommor, mandel, grön banan och honung. Serveras vid 6-8°C som aperitif, eller gärna till japanska rätter som sushi eller sashimi.
360 ml - 11% -
202 kr

Jozen White
Jozen White "Jozen Mizunogotoshi” Junmai Ginjo
Fruktig, nyanserad smak med liten sötma, inslag av päron, jasminris, äppelblommor, mandel, svartpeppar och örter. Serveras kyld till sushi eller till rätter av fisk eller ljust kött.
720 ml - 14.5% -
229 kr

Japansk whisky

Historien om japansk whisky är omvälvande och spännande. Den började för nästan 100 år sedan när japanen Masataka Taketsuru reste till Skottland år 1918. Där studerade han på Glasgow University och jobbade på flera olika destillerier innan han återvände till Japan år 1920. Till en början arbetade han som destilleridirektör på företaget Suntory som idag är en av japansk två största whiskytillverkare jämte Nikka. År 1934 öppnade Taketsuru sitt eget destilleri Yoichi på ön Hokkaido, där man än idag producerar whisky enligt hans traditionella metoder.

Japans långa tradition av saketillverkning har även smittat av sig till deras whisky, som i sin tur påverkat resten av whiskyvärlden. Ofta använder japanska producenter flera olika sorters jäst, och processen övervakas lika noggrant som för sake. Detta ger japansk whisky en finlemmad känsla, fylld av subtila smaker. Samtidigt hämtar japanerna inspiration från Skottland och det är inte ovanligt att torv importeras därifrån.

Brist på Japansk whisky

För 6-8 år sedan fanns det ett flertal sorters japansk whisky att köpa men de har på senare år mer eller mindre försvunnit. Tappet beror inte på bristande efterfrågan, utan snarare tvärtom. I början av 2000-talet fick japansk whisky ett starkt uppsving världen över och prisades för sin unika smak. I ett slag ville både västerlänningar och japaner köpa japansk whisky och då gärna lagrad single-malt i både 12, 17 och 25-års klassen. Den stora efterfrågan ledde till att lagren sinade och idag räcker de knappt ens till för att producera japansk blended whisky.

Det finns fortfarande ett par sorter att få tag på här och där men du ska vara uppmärksam innan du köper. Det finns nämligen inga regler för ursprungsmärkning vilket lett till att japansk blended whiskey kan vara baserad på skotsk eller kanadensisk whisky. Den 1 april 2021 antogs en lag som kräver tydligare ursprungsmärkning, men den har en tidsfrist fram till 31 mars 2024.

Niwakami Japanese Blended Whisky
Niwakami Japanese Blended Whisky
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, honung, kanel, äppelblommor, marsipan, vanilj och apelsin. Serveras rumstempererad som avec.
700 ml - 40.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
399 kr

Reki Blended Whisky
Reki Blended Whisky
Fruktig, nyanserad rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, apelsin, ljunghonung, lakritsrot, örter och vanilj. Serveras rumstempererad.
700 ml - 43% -
599 kr

Nikka Yoichi Single Malt Whisky
Nikka Yoichi Single Malt Whisky
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, äppelblommor, honung, persika, citrusskal, macadamianötter och vanilj. Serveras rumstempererad.
700 ml - 45% -
842 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Teeling Whiskey i långlagrat samarbete med belgisk h..

Teeling Whiskey i långlagrat samarbete med belgisk h..

Med extra lång lagring i Duvels alefat skapar Teeling magi när irländsk whiskey möter belgisk hantverksöl. Och du, den finns endast i ett begränsat antal.  Kola, äpplen, nybakat bröd, marmelad och g..

Läs mer
Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Mackmyra Muddus är den första lanseringen i destilleriets nya Small Batch-koncept. Whiskyn som endast finns i 3 017 flaskor har en karaktär typisk för Mackmyra, men är unik i sitt slag. Söta vildhal..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer