Om ett vin är torrt eller sött kan ibland ligga i den sensoriska upplevelsen. Ett vin kan upplevas som torrt men samtidigt ha uppemot 9 gram socker per liter. Då är vinets syra mycket markerad, som i tyska viner på Riesling eller många champagner.
Annars finns en tydlig skala kring vad som ska betraktas som torrt, halvtorrt, halvsött respektive sött.
0-4 gram socker per liter vin är att betrakta som torrt vin, ibland kan sockerhalten vara upp till 9 gram per liter, men då har vinet en mycket markerad syra
4-18 gram socker betyder att vinet ska klassas som halvtorrt. Detta är en kategori Systembolaget tagit bort, varvid det blivit svårare för konsumenter att förstå söthetsgraden i vinet.
18-45 gram socker i vinet är att betrakta som halvsött.
45 gram socker och därutöver är sött. Samtidigt finns det viner som har uppemot 400 till 500 gram socker per liter. Även dessa faller under denna kategori.
Idag konsumerar vi i Sverige rött vin med mer socker än på länge. Många syditalienska viner och kaliforniska diton kan ha en sockerhalt uppemot tio till 15 gram socker per liter. Samtidigt finns ingen klassificering av röda viner på samma sätt som ovan, som alltså står som modell för vita viner.
Idag när vi dricker mer sött rött vin än på många år, har kravet från konsumenthåll på information om sockerhalten i vin samtidigt aldrig varit större. Vinproducenterna har däremot inget krav på sig att informera om detta.
För att få fram ett sötare rött vin kan man använda sig av torkade druvor som har högre sockerhalt. Men då får vinet inte jäsa ut, utan den måste avstannas, ofta genom att man kyler ner vinet och filtrerar bort jästrester. Denna metod kallas appassimentometoden.