HEM

Aktuellt

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens främsta viner, och det toskanska köket är berömt världen över. Häng med till Toscana, där vin och konst möts!

Konstregionen Toscana

Naturen i Toscana är allmänt erkänd som Italiens vackraste, med bestånd av medelhavstallar, pinjeträd, cypresser, olivträd och vinrankor. Många är de konstnärer och författare som inspirerats av det böljande och backiga landskapet. Några av de mer välkända namnen med ursprung i Toscana är Dante Alighieri, Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci och Michelangelo.

Konsten i Toscana är på många sätt ständigt närvarande. Framför allt i städerna, där du kan finna lämningar hela vägen tillbaka till etruskerna som bodde här för över 3 000 år sedan. Det är även romarnas namn på etruskerna – Tusci – som gett regionen sitt namn. Utöver den otroligt vackra arkitekturen i såväl provinshuvudstaden Florens som Siena och Pisa finns här flera sevärda monument. Några välkända är lutande tornet i Pisa, Siena-katedralen, San Gimignanos torn samt Palazzo Pitti.

Tack vare sina många skulptörer, målare, lyriker och vetenskapsmän som fanns här under renässansen kan Toscana på många sätt sägas ha varit ett centrum för den europeiska kulturutvecklingen under perioden.

Sangiovese – typiskt för vin från Toscana

På den toskanska landsbygden är vingårdar ett vanligt inslag. Viner från bland annat Chianti, Morellino di Scansano, Carmignano och Brunello di Montalcino är berömda världen över. Sangiovese är otvetydigt regionens, och även hela Italiens, mest odlade druva. Faktum är att hela 80 procent av vinerna från Toscana innehåller Sangiovese. Vinerna är inte sällan endruvsviner, men blandningar av andra druvor förekommer också.

Traditionellt sett har vinmakandet i Toscana varit hårt reglerat, och tidigare fick enbart inhemska druvor användas. En markis i Bolgheri tröttnade dock på regelverket och lanserade år 1974 ett vin gjort på franska druvor och lagrat på franska ekfat. Detta väckte stor uppmärksamhet världen över.

På grund av reglerna klassades vinet fortfarande som ett bordsvin och fick bara benämnas som ett ”rött vin från Italien”. I vinvärlden gick det dock under benämningen ”Super Tuscan”, och snart följde andra vinmakare efter. Det hela ledde till en förändring i regelverket, och idag odlas ett stort antal druvor i Toscana, såväl inhemska som utländska.

Idag är det inte ovanligt att viner baseras på Sangiovese och sedan blandas med exempelvis druvorna Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot och/eller Syrah.

Varmt klimat och näringsfattig jord

Med sin placering på Italiens västkust, där bergssluttningar letar sig ner mot kusten, får området många soltimmar. Det ger ett varmt klimat som tillsammans med den vulkaniska marken utgör utmärkta förutsättningar för druvodling. Jordmånen består främst av lera, grus och kalksten. Den överlag magra jordmånen ger bättre kvalitet på vinerna.

En Räv i Toscana

Ett vin som på ett utmärkt sätt förkroppsligar Toscana och mötet mellan vin och konst är det nylanserade vinet En Räv i Toscana. Det är skapat genom ett samarbete mellan konstnären Ernst Billgren och sommelier Maya Samuelsson. Tillsammans har de valt ut druvor och tagit fram ett vin som verkligen får dig att känna som om du stod på en toskansk vingård och blickade ut över landskapet.

Ernst Billgren En Räv i Toscana
2021
Ernst Billgren En Räv i Toscana
Vinet är gjort på 60 procent Sangiovese, 30 procent Merlot och 10 procent Syrah. Kombinationen av druvorna ger vinet både fyllighet och djup. Sangiovese bidrar med körsbärs-syrligheten medan Merlot ger den runda fruktsötman. Syrah ger en fyllighet och toner av björnbär och lakrits. I kombination får vinet en komplex helhet som ändå är lättdrucken.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
297 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Regionskola del 9 Canelones – Uruguays viktigaste vi..

Regionskola del 9 Canelones – Uruguays viktigaste vi..

Enkel att besöka är Uruguays största vinregion Canelones, inte långt från huvudstaden. Här görs allt från fylligt rött till friskt vitt i ett område perfekt för vinodling. Mer än hälften av produkti..

Läs mer
Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Vinet har en självklar plats i våra glas – men hur matchas det med mat?

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer