HEM

Aktuellt

Trist på semestern? Besök en vingård!

Vill du besöka en vingård på semestern? Här kommer några tips från Anders Melldén som besökt hundratals vingårdar i sitt jobb som skribent. Här bjuder han på 3 tips, 3 läckra gårdar och smartaste kommentaren. 

1. Boka först!

Vinmakare är bönder, åtminstone de mindre producenterna. Trots att de har massor att göra är de oftast tillmötesgående och tar gärna emot besök. Men vill du vara säker – samtidigt som du visar respekt för deras hårda arbete – boka tid. Skicka ett mejl eller ring om du har kort om tid. Vinmakare är som sagt bönder som inte alltid sitter vid datorn.

2. Visa intresse!

Läs på om vingården. Kolla igenom hemsidan eller någon artikel om vineriet. Då kan du ställa vettiga frågor som får vinmakaren på gott humör. I sin tur ger det oftast en mer intressant vinprovning när rundturen är över.

3. Spotta! Eller?

Proffs spottar när de besöker vingårdar. På så sätt håller de skärpan till flera viner, och flera besök. Be om en spottkopp (”spittoon” på engelska). I vissa vinkällare är det okej att spotta i golvbrunnar men fråga alltid först. Ibland är det såklart också okej att dricka lite vin. En del vinmakare blir till och med stolta över att deras produkter är så goda att du inte ids spotta ut dem. Och ett fåtal blir faktiskt kränkta om du spottar … så känn av stämningen.

3 läckra gårdar att besöka

Gramona, Spanien

Adress: Sant Sadurní d’Anoia, Katalonien, Spanien

Biodynamiskt odlande Gramona i Penedès i Katalonien visar upp kompost, biodynamiska preparat, vackra vingårdar och de egna djuren vilket gör ett besök lika intressant för barn som för vuxna. Men framförallt har de en fantastisk gammal vinkällare fylld med lika fantastiska mousserande viner att provsmaka.

Läs mer om vingården här

Terreno, Italien

Adress: Greve in Chianti, Toscana, Italien

I hjärtat av Chianti Classico, nära fina byn Greve, hittar vi svenskägda vingården Terreno. Här görs lysande goda rödviner av i första hand sangiovese och de mysiga vingårdarna och de gamla källarlokalerna kan besökas med svensk guide. Vistelsen kan dessutom kombineras med en bit mat på Terrenos egen restaurang.

Läs mer om vingården här

Château Mont-Redon, Frankrike

Adress: Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike

Mitt i appellationen Châteauneuf-du-Pape ligger Château Mont-Redon. Egendomen säljer mycket vin i Sverige, och är därmed vänligt inställd till svenska besökare. Miljömässig hållbarhet är ledord i den för området ganska stora produktionen. Dessutom ligger gården precis intill den välkända steniga jordmån ”galets roulet” som gjort Châteauneuf-du-Pape så känd. Ett besök kombineras förslagsvis med en titt på självaste påveslottet mitt i byn, numera en vacker ruin efter räder bland annat under världskrigen.

Lär mer om vingården här.

Till sist: Smartaste kommentaren?

”Det vore intressant att se hur det här vinet utvecklas med lite ålder.” Det är en uppskattande kommentar som då och då leder till att vinmakaren plockar fram någon spännande gammal flaska ur källaren …

Har du inte möjlighet att ta dig till vingårdarna men ändå vill prova vinerna? Här kommer ett urval av några riktiga toppenviner. 

Gramona III Lustros
2014
Gramona III Lustros
Detta mousserande vin, som först tillverkades 1951, lagras i källare i över 80 månader. Degorgeringen och varje steg i lagringsprocessen utförs helt för hand. Varje flaska kläs även i helt komposterbar cellofan!
750 ml - 12% -
362 kr

Terreno ASofia Chianti Classico
2017
Terreno ASofia Chianti Classico
ASofia kommer från Terrenos äldsta vingården, planterad i början av 80-talet. Den lagras under 30 månader i stora ekfat och produceras endast under de bästa årgångarna i en begränsad upplaga.
750 ml - 14% -
399 kr

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
2021
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
Druvorna skördas för hand och vinet genomgår en lång jäsning på 3-4 veckor. När den malolaktiska jäsningen är över, överförs 50 % av vinet till små burgundiska ekfat. Där får vinet vila i mellan 10-14 månader. Efter buteljering lagras flaskorna i 6 månader i källaren innan vinet är färdigt för försäljning.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
349 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

5 franska favoriter – Anders Melldén väljer

5 franska favoriter – Anders Melldén väljer

Alors enfants … Frankrikes nationaldag är på ingång. Därför är det på sin plats med en handfull franska favoritviner att fira med. Fotbollen går sådär, men vinmässigt står landet stadigt som ett av ..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Tio riktigt bra italienska viner

Tio riktigt bra italienska viner

Italien visar att det knappast är en tillfällighet att landet dominerar den svenska rödvinsscenen. Vinguiden har provat åtskilligt italienskt och imponeras över både mångfald och kvalitet. Vi har pl..

Läs mer
Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början; I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wie..

Läs mer