På senare år har vinentusiaster och entreprenörer i världens kallare delar fått upp ögonen för vinodling. Såväl i Sverige som i Kanada och de kyligare delarna av USA odlas det nu druvor som tagits fram för att vara extra köldtåliga och samtidigt ge högkvalitativa viner. Här guidar vi dig till några av dessa regioner, går igenom vilka utmaningar som finns med att odla vin där och rekommenderar viner du måste prova.
Vad är en kall vinregion?
En kall vinregion är en region där vinrankorna löper risk för vinterskador, det vill säga att temperaturerna blir så låga att plantan i sig tar skada. Detta till skillnad från svala eller tempererade regioner där vinterkylan inte är något problem för vinrankan i sig, men frostskador på vår och höst kan skada nya knoppar eller druvor som ännu inte mognat.
Det finns ingen exakt definition av när en sval region övergår till en kall region, men typiskt kalla regioner är Sverige, Kanada, större delen av Ryssland samt delar av USA:s inland.
Dessa regioner producerar huvudsakligen vita viner som till följd av klimatet ofta har komplexa och subtila smaker. Det går sällan att odla de äkta vindruvorna vitis vinifera som oftast används för att göra vin. Istället används olika typer av hybrider baserade på vildvin som klarar mycket låga temperaturer bättre.
Unika utmaningar i kallare områden
Att odla vin i kallare områden innebär inte bara en lägre genomsnittstemperatur utan för även med sig en hel del andra utmaningar. De låga temperaturerna på vintern kan skada vinrankans inre delar och gör att hela plantan dör. Det finns även risk för frost längre in på våren som kan skada de nya skotten, samt tidigare frost på hösten som riskerar att förstöra druvor som ännu inte mognat.
Dessa regioner har dessutom ofta färre soltimmar på vår och höst men fler soltimmar sommartid. Detta betyder att vinodlare behöver hitta druvsorter som klarar låga temperaturer, är frosthärdiga och dessutom tar kort tid på sig att mogna. Det tuffare klimatet gör det ännu viktigare att fundera på var rankorna placeras, om de behöver täckas på vintern samt hur de mogna druvorna ska skördas för att man ska kunna skapa högkvalitativa viner.
Ontario, Kanada – mer än bara Niagarafallen
När man säger Niagara tänker de flesta på stora vattenfall. Det många inte vet att området huserar flera hundra vinmakare. De första vinrankorna planterades faktiskt redan i början av 1800-talet. Området har en lång odlingssäsong, ett svalt men inte kallt klimat och gott om solsken – utmärkta förutsättningar för framför allt vita viner.
Idag är Ontario bland annat känt för sina isviner där druvorna fått frysa innan de skördats. Detta ger söta viner med mycket fruktighet och lägre syra. De gör även andra sorters vin, däribland ett stort antal vita viner som tack vare den kalkrika jorden ofta får en krispig friskhet.
I regionens södra delar odlas bland annat de klassiska druvorna chardonnay, riesling, cabernet franc och pinot noir. Utöver dessa odlas även åtta olika sorters hybriddruvor, där plantor av arten vitis vinifera korsats med arter av både vitis labruska och vitis riparia. Detta för att man ska få vintertåliga vinrankor som även kan ge goda skördar.
Vi rekommenderar: Dix-Neuvième Pearl Morissette, 2018
På Systembolaget finns idag fem olika viner från Kanada, alla från delstaten Ontario.
Vin från kalla Wisconsin, USA
Delstaten Wisconsin ligger precis söder om de stora sjöarna och har den kallaste klimatzonen i USA med temperaturer ner till −30, −40 grader. Här behövs därför ordentligt vintertåliga druvor, om man inte gör som många odlare gör och satsar på fruktviner istället.
Liksom i Ontario har man här odlat fram hybriddruvor som klarar riktigt extrema temperaturer och samtidigt ger bra skördar. Dessa har fått fantasifulla namn såsom Valiant, Bluebell, Edelweiss och King of the North.
De första druvorna planterades på 1800-talet. I dag är Wisconsin en del av USA:s största appellation – Upper Mississippi Valley American Viticultural Area – som har hundratals vinproducenter. Jordmånen är huvudsakligen en blandning av kalk och sand, vilket ger smakrika och friska viner.
Vi rekommenderar: The Knoll Riesling, 2017
På Systembolaget finns för tillfället inga viner specifikt från Wisconsin, men du kan med fördel kolla in det prisbelönta vinhuset Parallell 44 Vineyard & Winery som utöver isvin även gör såväl röda, vita och mousserande viner som roséviner.
Vill du istället handla från Systembolaget finns det flera viner från både New York State och Washington State. Dessa delstater ligger på samma breddgrader som Wisconsin men närmare kusterna. Där gör det mildare klimatet att regionerna snarare klassas som svala istället för kalla.
Sverige – nykomlingen på vinmarknaden
För Sveriges del startade modern vinodling så sent som 1999 när Sverige godkändes för kommersiell vinodling av EU. Sedan dess har det hänt mycket, och år 2021 fanns cirka 50 stycken kommersiella vinodlare i Sverige. Sommarens långa dagar har många soltimmar som ger druvorna god chans att växa till sig och mogna.
I Sverige har den relativt härdiga, gröna druvan solaris blivit väldigt vanlig. Den används idag till både vitt och mousserande vin. Det är en vitis vinifera-druva som är framtagen för att tåla både kyla och svampangrepp. På flera håll odlas även den klassiska vitvinsdruvan chardonnay. Den har dock en tendens att skadas av vårfrosten, då chardonnayrankan gärna sätter sina skott tidigt.
På grund av de få och relativt små odlingarna som finns idag sker mycket av arbetet manuellt. De flesta viner lagras dessutom bara i 6–10 månader. Detta är dels för att man ska bevara vinets friskhet och dels för att man inte ska binda för mycket kapital i lager.
Vi rekommenderar: Paradiset Kullabergs Vingård, 2021
Idag finns närmare 130 svenska viner på Systembolaget. Till det kommer ett stort antal fruktviner samt glögg och andra sorters starkvin.