HEM

Aktuellt

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur.

Det gamla begreppet rumstempererat lever kvar från när vi hade kallare bostäder, och temperaturer på över 20 grader lämpar sig sällan för viner.

Sanningen är att många serverar både sina röda och vita viner för varma. Många viner har temperaturrekommendation angiven på flaskan, men det finns också tumregler som brukar stämma väldigt bra.

Många aromer framträder vid olika temperaturer, och därför har olika vintyper olika temperatur för att få fram så mycket smaker som möjligt. Men väldigt sällan ska du servera ett rött vin över 18 grader. Blir det varmare än så dunstar alkoholen snabbare än dofterna och aromerna från glaset.

Det kan därför vara bra att kyla ner det vita vinet 30-60 minuter i kylskåpet innan servering, för det blir snabbt varmare när det kommer i glaset.

När det gäller vita viner och champagne så ska de i regel serveras vid 8-10 grader. Så ställ det i kylskåpet minst ett par timmar innan servering.

Och du: Kyl aldrig ner en flaska champagne eller Prosecco i frysen. Kylan gör så att bubblorna absorberas av vinet och du får ett mycket sämre vin. I värsta fall kan korken åka av vinet.

Hitta rätt temperatur för rätt vin

Rött vin
Mjukt & bärigt serveras vid 14–16°C
Kryddigt & mustigt serveras vid 16–18°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 16–18°C
Stramt & nyanserat serveras vid 16–18°C
Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin
Friskt & fruktigt serveras vid 8–10°C
Lätt & avrundat serveras vid 6–8°C
Fylligt & smakrikt serveras vid 8–12°C
Druvigt & blommigt serveras vid 8–10°C
Sött serveras vid 8–10°C.

Rosévin
Friskt & bärigt serveras vid 8–10°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 8–10°C

Mousserande vin
Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin serveras vid 8–10°C

Dessertvin
Söta vita serveras vid 8–10°C
Söta röda viner serveras vid 16–18°C
Söta mousserande serveras vid 8°C

Källa: Systembolaget


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Bästa fruktbubblet

Bästa fruktbubblet

Sugen på ett glas lättsamt, pärlande vin? Då är sommarens trendvin något för dig: fruktbubbel, lagom lättsinnigt med markerad fruktighet och mjuka bubblor som ger vinet en fin fräschör. Det behöver ..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobje..

Läs mer