När Oud Beersel Oude Geuze nyligen vann guld i World Beer Awards, som världens bästa suröl, kunde Vinguiden skrytsamt konstatera att vi för inte länge sedan gick runt på det lilla belgiska bryggeriet och provdrack både Oude Geuze – och flera andra ölsorter.
Det känns som att åka bil genom det fiktiva engelska grevskapet Midsomer, men vi befinner oss i belgiska Beersel. Vi parkerar på en av smågatorna och kliver rätt in i bryggeriets lilla pub och ölshop. Oud Beersel grundades redan 1882 och är ett av de sista autentiska lambik- och geuzebryggerierna i Belgien. Bryggeriet existens var hotad, men 2005 förvärvades det och öppnades igen – med det huvudsakliga syftet att skydda de traditionella ölsorterna och det kulturella och historiska arvet i Oud Beersel för kommande generationer.
Lambik och geuze är unika ölstilar, högt värderade av öl (och vin-)kännare över hela världen. Lambik är ett spontanjäst belgiskt öl, som bara har genomgått en jäsning, även om den jäsningen äger rum i flera steg. På 1960- och 70-talen utfärdades kungliga dekret om vad en lambik skulle vara. Då tog man beslutet att lambik, förutom att vara spontanjäst, måste innehålla minst en tredjedel omältat vete – och resten kornmalt. Lambik har en mycket syrlig karaktär och väldigt lite kolsyra. Det känns ovant att få nybryggt öl upphällt i glaset och inte uppleva det klassiska ölskummet och bubblorna. Men det är precis så det ska se ut lär vi oss.
Den populära surölen
Om man blandar lambik av olika åldrar – där den äldsta är minst tre år och den “vanliga” minst ett år gammal – och låter dessa jäsa i flaskan, får man en geuze. En riktigt bra geuze kan lagras upp till 20 år. Båda ölstilarna är komplexa och unika i världen och produceras endast i regionen sydväst om Bryssel. Kriek är lambik som fått jäsa en andra gång med hjälp av körsbär, eller i vissa fall körsbärsessens. Vi testar alla sorter.
Att suröl är det nya bittra förstår vi rätt snart under vår rundvandring. Suröl, eller syrlig öl, är vanlig öl som jäser med både bakterier och jäst. Och bakterier finns det gott om där vi går! Det märks att bryggeriet har anor från 1800-talet och dammet och spindelväven och alla mikroorganismer spelar en viktig roll i öltillverkningen. I den spontanjästa lambiken tillsätter man ingen jäst utan låter de organismer som finns i luften “smitta” vörten så att den jäser spontant. Just i den här regionen finns den vildjäst, två sorter för att vara exakt, som gör lambiken så bra och speciell som den faktiskt är.
– Surölen var nästan på väg att försvinna under 70-, 80- och 90-talen, men milleniumskiftet har inneburit en helt ny, blomstrande framtid för den här sortens öl, berättar vår engagerade guide. Många yngre öldrickare har lärt sig uppskatta lätt suröl och jämför den med cider.
Oud Beersels har fyra generationer bryggare bakom sig och den siste från den generationen lever fortfarande, drygt 90 år gammal. Idag är det Gert Christiaans som driver bryggeriet och vi möter honom bland de gamla tunnorna. Varav flera har använts som vintunnor i Toscana under 30 år.
Bryggmästare då och nu
Gert Christiaans är född och uppvuxen i lambikregionen. När han var yngre fick han följa med sin pappa till lokala lambikbryggerier och fick snabbt en personlig favorit – Oud Beersel. Han kände spontant att han var tvungen att skaka liv i det gamla bryggeriet igen, som stängde 2003 – trots att han inte hade några teoretiska kunskaper om öl. Gert gick en tvåårig bryggeriutbildning i Gent för att lära sig och förstå grunderna för öltillverkning. Samtidigt tog han del av Oud Beersel´s gamla bryggmästares kunskaper och erfarenheter och har idag blivit en ölprofil att hålla ögonen på.
– Vi använder samma recept idag som Henri Vandervelden skapade när han byggde bryggeriet på 1800-talet, säger Gert Christiaans. Vi använder samma metoder som man gjorde då och stoppar inte i några tillsatser som socker i vår brygd. Vilket brukar uppskattas extra mycket av kvinnor och diabetiker.
Bryggmästaren Gert Christiaans.
Gert Christiaans berättar att vi idag är mycket mer intresserade av att matcha öl med mat än vad man varit tidigare, vilket hjälper till att marknadsföra den belgiska ölen. Det finns en stark barkultur i landet där människor njuter god mat och dryck i största allmänhet.
– Att matcha mat med lambik är väldigt enkelt. En Oude Geuze till exempel passar alldeles utmärkt ihop med både kött, fisk, skaldjur ost och choklad.
– Öl i största allmänhet är en “affordable luxury”, säger Gert Christiaans och ler.
Prisade drycker
Nu har det alltså tävlats i öl och i den tredje upplagan av Bryssel Beer Challenge, som är den absolut viktigaste öltävlingen i Belgien, kammade Oud Beersel Oude Kriek hem guldet i kategorin “Fruit Beer” och Oud Beersel Oude Geuze vann silver i kategorin “Lambic & Geuze”. Inte nog med det – Oud Beersel Oude Geuze vann dessutom guld i World Beer Awards. När Gert Christiaans fick ta del av den glädjande nyheten sa han:
– Vi återupplivade Oud Beersel bryggeri för att skydda vår traditionella lambiköl, med respekt för tradition, kvalitet och hantverk. Utmärkelser som dessa är också en stor uppmuntran att fortsätta på samma väg. Jag är mycket stolt över vår Oude Geuze och Oude Kriek.
Den stoltheten delas av flera.
– Vi är otroligt stolta över att representera världens bästa suröl, enligt World Beer Awards, säger man på Brewery International Sweden AB. Oud Beersel Oude Geuze är verkligen ett av naturens underverk. Oude Geuze är en blandning av lambik från olika år. Två och tre år gammal lambik är ölets främsta bidrag till smaken och en blandning av lambik ger en gnistrande öl som görs i enlighet med ärevördiga traditioner. Oud Beersel Oude Geuzes toner av humle och frukt ger en karaktär som är mycket uppskattad av ölfans runt om i världen.