Har du provat några av världens dyraste viner? 15 001 kronor för en flaska champagne på Systembolaget? Eller drygt 40 000 kronor för en flaska kalifornisk cabernet? Ja, vin kan både vara en billig, enkel måltidsdryck och en extremdyr samlarprodukt. Här är 5 av världens toppviner, viner du förmodligen aldrig kommer att öppna och dricka upp. I urval av Anders Melldén som faktiskt testat dem.
DRC Romanée-Conti Grand Cru
Ca 40 000 kr, Bourgogne, Frankrike
Norra Bourgogne är i topp på de flesta auktionshus listor över de viner som med ålder säljs allra dyrast. Domaine de la Romanée Conti gör flera viner och en del av dem går att köpa för mellan 4 000 och 20 000 kronor flaskan. Toppvinet Romanée-Conti Grand Cru kommer dock från ett monopol, en vingård där DRC har ensamrätt. Det är ett fantastiskt, smakrikt rött pinot noir-vin med härligt järn-lika inslag, skogstoner och mörk frukt. Oerhörd längd och lagringspotential. En ung flaska – om du får tag på en – kan köpas för cirka 35–45 000 kronor. Årgång 1945 av det här vinet såldes för rekordhöga 558 000 dollar på auktion för några år sedan …
Leroy Musigny Grand Cru
Ca 40–60 000 kr, Bourgogne, Frankrike
En annan producent i Bourgogne vars priser ibland slår självaste DRC på fingrarna är Domaine Leroy. Familjen var faktiskt delägare i DRC under en tid. Lalou Bize-Leroy har under de senaste decennierna gjort egendomen välkänd med sin biodynamiska filosofi och sina massiva, rika viner. Bland annat från Musigny, den grand cru som betingar högst pris på listor över Leroys viner på auktionssajter världen över. Min personliga favorit är dock Bonnes-Mares, en aningen billigare grann-grand cru som ger underbar mix av röd och mörk frukt, järn, tryffel och fräschör i allt det rika. Jag drack vinet en gång på en restaurang i Stockholm och glömmer det aldrig.
Petrus
Ca 20 000 kr, Bordeaux, Frankrike
Från Bordeaux kommer många fina, dyra viner. Inte minst de fem högst klassade Médoc-slotten på vänstra stranden kan betinga höga priser, men de är faktiskt inte omöjliga att få tag på. Ett personligt minne är dock från högra strandens Pomerol och merlot-baserade Petrus (ibland kallat Château Petrus). När Systembolaget för ett antal år sedan började låta journalister prova vinerna som kvalat in i fast sortiment från beställningssortimentet stod en flaska Petrus 2008 mitt emellan Ernst Kirchsteigers röda och Solens Mat-vinet till vänster. Petrus hade alltså kvalat in från beställningssortimentet till det fasta vilket kan tyckas underligt. Men förmodligen krävdes inte alltför många sålda flaskor i den priskategorin, som då var cirka 8 000 kronor. Maffig mörk frukt med härligt komplexa toner av kakao och tryffel mötte i alla fall min näsa och tunga. Numera är Petrus inte så lätt att få tag på, och en flaska går loss på 10–25 000 kronor beroende på årgång. På andrahandsmarknaden är den betydligt dyrare.
Screaming Eagle
Ca 45 000 kr, Napa Valley, Kalifornien
Ett av Napa Valleys extremdyra viner av cabernet sauvignon, och kanske det i Napa-gänget med mest pondus. Vingården ägs av ett par fastighetsmagnater och vinmakare är Heidi Barrett. Har bara testat vinet en eller möjligen två gånger. Det är en massiv mörk svartvinbärsfrukt som matchas med väl avvägd fatkaraktär som möter gommen. Superhäftigt, kraftfullt och välgjort med lång lagringspotential – inget för blyga violer. Flaskorna är inte lätta att få tag på, men går det ligger priset ofta runt 40–50 000 kronor. Premiärårgången 1992 såldes för ett gäng år sedan på välgörenhetsauktion för hela 500 000 dollar.
Salon Vintage 2013
15 001 kr, Frankrike, Champagne
Det här är en fantastiskt god champagne som du faktiskt kan hitta på Systembolaget. Citrusfrisk, lång, stilfullt kexosande och superelegant gör den inte jättestort väsen av sig nu. Istället är detta en champagne för lagringskällaren. I en blindprovning för ett tag sedan gav jag årgång 1996 av det här vinet 100 poäng – alltså full pott. En fulländad smak i perfekt mognad för ett vin som då, vid inköpstillfället, kostade 1 500 kronor. Prisökningen de senaste åren är alltså markant för denna champagne av ren chardonnay från en specifik vingård i grand cru-byn Le Mesnil-sur-Oger.
Här hittar du Salon Vintage 2013