Den 5 mars är uppenbarligen en stor dag för många svenskar. Förra året åt hela 55 procent av oss minst en semla på Fettisdagen och i år lär inte bli något undantag. Vinguiden vill ju inte vara sämre och matchar dessutom semlan med några goda drycker.
Tisdag den 5 mars infaller årets Fettisdag, en hett efterlängtad dag för många svenskar. Dagen kallas också semlans dag, semmeldagen och fastlagstisdagen och firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder den kristna högtiden fastlagen.
– Semlan har en unik ställning i svenskarnas hjärtan och att mer än hälften av Sveriges befolkning under en enda dag äter en semla skapar en känsla av gemenskap över hela landet. Instagram svämmar över av semmelbilder medan landets alla bagare och konditorer arbetar så snabbt de kan för att försöka hjälpa alla som vill att få avnjuta den svenska delikatessen, semlan. Trots att landets 1000 bagerier bakar så mycket de kan är det tveksamt om de kommer att hinna få fram så mycket semlor som svenskarna vill äta, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Fettisdag i nio veckor
Enligt undersökningen är det inte bara den 5 mars som vi njuter detta bakverk. 95 procent av semlorna som säljs under året säljs mellan vecka två och vecka elva. Man skulle därför kunna komplettera Fettisdagen med benämningen “Semmelmånaderna”. Summa sumarum kommer vi att äta drygt 5 miljoner semlor imorgon, och statistik visar att fyra av tio anställda blir bjudna på en semla av sina arbetsgivare. Vinguiden vill ju inte vara sämre, och av naturliga skäl väljer vi inte mjölk eller kaffe till våra bakverk. Vi väljer halvtorr sherry. Eller som till receptet nedan, som smaksatts med saffran och apelsin – ett sött vitt vin från Rhônedalen.
Semlor och sherry – en utsökt kombo! Dessa kommer från Liselotte Hembageri vid Odenplan i Stockholm.
Dryckestips till klassiska semlor
Recept på minisemlor med saffran och apelsin
Vill du baka dina egna semlor, men skruva till den klassiska stilen lite – prova dessa minisemlor med uppfriskande apelsin i mandelmassan och saffranston i grädden. Lagom stora godbitar att bjuda på till kaffet. Eller muscatvinet.
Ingredienser
Cirka 60 st
75 g jäst
3 dl mjölk
150 g Arla Svenskt Smör, rumstempererat
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
11–12 dl vetemjöl special
1/2 tsk hjorthornssalt
1 uppvispat ägg till pensling
Saffransgrädde
5 dl vispgrädde
1/2 pkt saffran à 0,5 g
1- 2 msk florsocker
1/2 msk saft av apelsiner
Apelsinfyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
Rivet skal och saft av 1 apelsin
Florsocker
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt cirka 50 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta cirka 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 4–6 minuter. Blanda ingredienserna till saffransgrädden i en bunke. Låt stå i kylen cirka 20 minuter. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassa, apelsinskal och saft. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och spritsa eller klicka på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Recept- & bildkälla: Arla.se/recept
Vintips till minisemlor
Kuriosa om semlor
* Semla, fastlagsbulle, hetvägg, och fettisdagsbulle är olika namn på samma bakverk, möjligen med något olika utförande och lokal förankring.
* Semlorna är inget nytt påfund. De har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige, men kom med tiden att förknippas med fastan mellan jul och påsk.
* Semlan omnämns redan i Gustav Vasas bibel från 1541.
* Semlan var från början en slät bulle, men har under åren utvecklats successivt. Den senaste detaljen är vispgrädden som tillkom på 1930-talet, då den svenska uppfinningen separatorn gjorde grädden billigare.
* Fettisdagen, sju veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen. Nuförtiden säljs semlor från nyår och ända fram till påsk.
* Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på semlor (med mera, ska tilläggas).