Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar konsumtion.
För att ett vin ska kunna lagras bör det i rött fall ha markerad strävhet, bra syra, fin frukt och hög alkohol. Poängen här är att det ska finnas balans mellan dessa egenskaper. Då utvecklas vinet som bäst och är balanserat även när det är färdigt för konsumtion.
Strävhet, syra och alkohol är konserverande, så utan dessa egenskaper är det inte möjligt att låta ett vin ligga till sig i källaren.
När det kommer till vitt vin är det lite svårare. Men för att ett vin ska kunna lagras bör det ha påtagligt fruktig karaktär, bra med syra och tydlig alkoholton. Återigen är balansen helt avgörande. Ett vin som saknar någon av dessa egenskaper kommer att upplevas som obalanserat när det väl korkas upp.
Söta viner, röda som vita, är lättare att lagra då sockret i vinet är konserverande. Ett vin från Sauternes går att lagra femtio år eller mer. Starkvin är viner som även dessa går att lagra länge. Ofta är de söta, som portvinet, och med sockrets konserverande kraft har vi framför oss några av de mest lagringsbara vinerna som finns.
Från vilka vindistrikt kommer röda respektive vita viner som kan och bör lagras?
Generellt gäller röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône i Frankrike, Napa Valley i Kalifornien i USA, Rioja och Priorat i Spanien samt Barolo i Italien. För vita viner kommer de gärna från Bourgogne, Sonoma i Kalifornien, Mosel i Tyskland och som bubbelviner från Champagne i Frankrike.