HEM

Aktuellt

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar konsumtion.

För att ett vin ska kunna lagras bör det i rött fall ha markerad strävhet, bra syra, fin frukt och hög alkohol. Poängen här är att det ska finnas balans mellan dessa egenskaper. Då utvecklas vinet som bäst och är balanserat även när det är färdigt för konsumtion.

Strävhet, syra och alkohol är konserverande, så utan dessa egenskaper är det inte möjligt att låta ett vin ligga till sig i källaren.

När det kommer till vitt vin är det lite svårare. Men för att ett vin ska kunna lagras bör det ha påtagligt fruktig karaktär, bra med syra och tydlig alkoholton. Återigen är balansen helt avgörande. Ett vin som saknar någon av dessa egenskaper kommer att upplevas som obalanserat när det väl korkas upp.

Söta viner, röda som vita, är lättare att lagra då sockret i vinet är konserverande. Ett vin från Sauternes går att lagra femtio år eller mer. Starkvin är viner som även dessa går att lagra länge. Ofta är de söta, som portvinet, och med sockrets konserverande kraft har vi framför oss några av de mest lagringsbara vinerna som finns.

Från vilka vindistrikt kommer röda respektive vita viner som kan och bör lagras?

Generellt gäller röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône i Frankrike, Napa Valley i Kalifornien i USA, Rioja och Priorat i Spanien samt Barolo i Italien. För vita viner kommer de gärna från Bourgogne, Sonoma i Kalifornien, Mosel i Tyskland och som bubbelviner från Champagne i Frankrike.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Fredagkväll, ett glas vin eller två och sedan somna på soffan. Alla har vi varit där och kanske känt olust över att ha slösat en hel flaska. Men andas ut, vinet klarar sig! Bakterier ogillar i regel..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Bästa vinkällaren

Bästa vinkällaren

Att lagra vin har blivit allt vanligare. Inte bara för att många gärna vill ha en vinkällare i sin närhet, utan också för att fler och fler vinkonsumenter har insett tjusningen med ett lagrat vin. D..

Läs mer