Plötsligt händer det, för nu dricks det spanskt starkvin runt om i världen. Sherry? Nej, det säger ingen längre, det heter fino eller oloroso. Det gemensamma? En närmast fantastisk kvalitet. Vinguden.com och Johan Franco Cereceda tipsar om de bästa, nu när internationella sherryveckan inletts.
I början av november, mellan den 7 och söndagen den 13, är det internationell sherryvecka. Det ska villigt erkännas: jag är torsk på viner från Jerez. Jag tycker vinet inte bara är underskattat och enormt prisvärt, jag tycker dessutom att det tillhör det mest komplexa som finns i vinvärlden. Därtill är det unikt, det görs bara här, i södra delen av den iberiska halvön kring staden Jerez. Ja, ni fattar, hommage à Jerez är bara förnamnet.
González Byass är en av Spaniens mest kända sherry bodegor.
Men vad är det då som gör vinet, för det är ett vin, så stort och nu så trendigt att konsumera. Flera saker. Dels en jordmån, albariza, som är kalkstinn och som vi inte hittar någon annanstans. Dels klimatet där två vindar möts, Poniente och Levante, som tillsammans skapar ett unikt mikroklimat. Dels druvorna, endast tre till antalet som också beskriver vilken stil vinet har. Dels den långa lagringen på fat, minst tre år för att den vanligaste varianten ska bli godkänd. Det är unikt helt enkelt och så hittar vi en ansenlig mängd olika vinstilar, alla med olika namn.
– Det är ingen längre som säger sherry. Nu kallar vi vinerna vid dess rätta namn. Fino, manzanilla, oloroso eller PX. Lite för att markera att det är unika viner.
Sherry på matbordet
Det säger Edward Butler, ansvarig på den internationella marknaden för vinhuset Williams & Humbert, en av de klassiska vinfirmorna i Jerez. Han är i Sverige på blixtvisit för att prata lite om den internationella sherryveckan som inleds måndagen den 7 november. Med sig har han några riktigt spännande viner, en manzanilla, en fino och en gammal, mycket gammal oloroso.
– Fortfarande är ju intrycket av sherry en gammal dam som sitter i sitt vardagsrum och dricker sötsliskigt vin i små, färgglada glas. Den bilden … hm, vill gärna vi få bort, menar Edward Butler.
Samtidigt har man från producenthåll satt vinerna från Jerez i ett delvis nytt sammanhang, nämligen på matbordet. Detta vin, vilken stil det än må vara, ska konsumeras till mat, riktigt god mat. Nu är det toppkrogarna som hänger på och visar åter vilken komplex karaktär vinerna har, i alla prislägen dessutom. Den lättaste varianten, fino eller manzanilla, är riktigt spännande att prova till sushi, skaldjur, sill eller enkla fiskrätter. En oloroso, kraftigare till färg och både mer doft- och smakrik, är alltid ett bra alternativ till kötträtter, och en PX – världens kanske sötaste vin – är en smarrig dessert i sig.
Sherry ska med fördel placeras på matbordet.
Det räcker att börja där för att inse att vinerna från Jerez erbjuder betydligt mer kvalitet än vad prislappen indikerar. Fenomenalt redan från start, med andra ord.
Sandeman är sedan 1790 ett världsetablerat varumärke, känt för sitt portvin och sherry.
5 bästa vinerna från Jerez
Text, bedömning & foto: Johan Franco Cereceda