Den svenska vintillverkaren Idunn Wine skapades år 2017 av Li Holmberg och Lars Normark. Med hela Sveriges skogar som sin vingård skapar de viner av blåbär och lingon som kan mäta sig mot viner från både Bordeaux och Bourgogne. Vi har pratat med Li och Lars för att höra hur resan startade, vad de har för vision och varför viner från norra Sverige gjorda på blåbär och lingon är framtiden.
Världens mest hållbara vin
Det hela började för flera år sedan. Li och Lars brukade göra eget blåbärsvin hemma i tvättstugan som de ibland bjöd vänner och bekanta på under middagar. Vinet var uppskattat, och snart började idén om att sälja sin skapelse växa fram. Att blåbär och lingon är oerhört nyttiga visste de redan, men när de insåg att vi endast använder några få procent av alla bär i skogen var saken klar.
– Vi kunde inte låta alla dessa nyttiga bär bara förgås ute i skogarna. De växer dessutom helt utan bevattning eller bekämpningsmedel, så vi menar att vi gör världens mest hållbara vin, säger Li.
Från tvättstugan till storskalig produktion
Men en storskalig produktion går inte att göra i hemmets tvättstuga. Så de köpte ett nytt vineri från Italien och lät skeppa upp jästankar, lagringstankar, pumpar med mera till Norsjö i norra Sverige. De hittade en källarlokal som höll stadiga 17-18 grader, perfekt för vintillverkning, där de satte upp sitt vineri.
Fulla av entusiasm öste de ner ca 400 kg blåbär tillsammans med jäst, socker och vatten för att göra 1300 L vin. När de efter flera månader fortfarande inte fått fart på jäsningen insåg de att de nog behöver expertkunskap.
– Vi letade i hela Sverige och även runt i Europa efter någon som kunde hjälpa oss, men det blev aldrig riktigt bra. Till slut hittade vi en mycket kunnig vinkonsult i Kanada som hade erfarenheter av att göra vin av frukt och bär, berättar Lars.
Med konsultens hjälp gjorde de nya försök och hittade slutligen en process och en champagnejäst som på ett mycket bättre sätt klarade av att jäsa den stora mängden blåbär.
Succén ledde till snabb expansion
Under hösten 2018 stod deras första blåbärsvin klart och det blev en omedelbar succé. Allt vin sålde slut och de fick raskt köpa in ytterligare jäskärl och lagringstankar. I dagsläget kan de därför göra 30.000 flaskor vin per år.
Tack vare att alla bär förvaras frysta kan de producera vin året om vilket är unikt. Att bären fryses direkt efter att de plockats gör dessutom att vitaminer och näringsämnen bevaras bättre. I en analys som de lät göra framkom det exempelvis att deras vin innehåller halter av antioxidanter och askorbinsyra, även känt som C-vitamin.
Siktet inställt på Nobelmiddagen
De själva hoppas att satsningen på vin gjorda på svenska bär ska spridas och att fler aktörer startar upp produktion. De menar att den nynordiska maten som fått stor uppmärksamhet på senare år behöver ett bra dryckeskomplement. Det är en roll som deras viner gjorda på blåbär, lingon och hallon kan fylla.
Idunn Wine har även blivit uppmärksammade av flera vinkännare, däribland Carl-Jan, Maya Samuelsson och Mikael Mölstad. Deras förhoppning är att Nobelbanketten ska servera deras vin till Nobelmiddagen. Det är även någon som Spritmuséets dryckesexpert Nadja Karlsson förespråkar i senaste numret av “Allt om vin”. Förhoppningsvis kan deras drömmar bli verklighet inom kort.
Idunn Wine
Idunn Wine producerar sex olika viner, fyra gjorda på blåbär, ett med en blandning av blåbär och hallon och ett gjort på lingon.
2018
Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
Rålund Classic är deras huvudsakliga blåbärsvin som många upplever är likt ett Pinot Noir. Det passar bra till fläsk och kycklingrätter eller vegetarisk mat.
750 ml -
12.5% -
Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
198 kr
Rålund Exclusive Torrt Vin Av Blåbär
Rålund Exclusive har 20 procent mer blåbär i sig än Classic. Det ger ett fylligare vin som tilltalar många svenskar. Det passar väl till kraftigare rätter med rött kött såsom nöt eller vilt.
2019
Rålund Superior Torrt vin av blåbär
Rålund Superior har sedan lagrats på ekfat, vilket ger örtiga inslag och ett robustare vin. Det passar bra till kötträtter av olika slag.
750 ml -
12.5% -
Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
337 kr
Rålund Norrsken Kryddat vin av Blåbär
Rålund Norrsken är ett kryddat aperitifvin som på vissa sätt liknar ett portvin utan att ha den högre alkoholhalten. Den passar utmärkt till exempelvis en ostbricka eller smakrika desserter.
750 ml -
13% -
Sockerhalt 7.0 g per 100 ml
283 kr
Rålund Drottning Aperitif av hallon och blåbär
Rålund Drottning anspelar på den klassiska drottningsylten, en blandning av blåbär och hallon. Det har en frisk och bärig smak med lite mer sötman som gör att den passar bra som aperitif.
375 ml -
12.5% -
Sockerhalt 3.2 g per 100 ml
177 kr
Bergskär Rosé är deras lingonvin, som enligt Systembolaget klassas som ett torrt fruktvin och finns i det tillfälliga sommarsortimentet. De själva ser den mer som ett passande vin till svenska middagsbordet, inte minst till olika fisk och skaldjursrätter och hoppas kunna få den omklassad på Systembolaget.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
192 kr
Många av deras viner finns i Systembolagets sortiment Lokalt & Småskaligt, men går även att beställa till ditt Systembolag.
Vi på Vinguiden önskar Lars och Li stort lycka till med deras fortsatta arbete med att sätta svenska bärviner på den internationella vinkartan!