Äntligen dags för kräftskiva igen. Mångas förstaval är öl och snaps till de röda skaldjuren, men allt fler vill ha vin till kräftorna. Här är tipsen på hur du hittar passande drycker!
Ätandet av kräftor i Sverige är en sed med anor tillbaka till 1500-talet. Influenserna kom från Europa och anammades av de högre stånden. Kung Erik XIV odlade kräftor i vallgravarna på Kalmar slott och när hans syster Anna gifte sig på Nyköpingshus 1562 var det kräfträtter som stod på borden. I äldre tider var det vanligare med rätter innehållande kräftor; först i slutet av 1800-talet vi började sörpla och knäcka skalen vid bordet. Tidigare skedde kräftpremiären alltid den 7 augusti och det var då kräftskivan skulle hållas. I dag är vi mer flexibla och kräftskivorna är mer populära mot mitten samt slutet av augusti.
Traditionen bjuder att vi ska dricka öl och snaps till kräftorna. Ordstävet ”Kräftor kräva dessa drycker” kommer från folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922. Konstnären Albert Engström ritade den klassiska affischen med öl, snaps och kräftor som bidrag till att nej-sidan gick segrande ur striden.
100 år senare är vi många som hellre tar ett glas vin till kräftorna och sidorätterna, vilka blir allt viktigare. Nuförtiden är pajer, sallader, röror och grillat nästan lika essentiella som kräftorna på bordet.
Då passar det minst lika bra med vin till maten som ölet och nubben – förutom den klassiska kombon med vitt vin till skaldjur, gör det sig minst lika bra till en läcker Västerbottenpaj med löjrom och crème fraîche.
Kräftans salta, maritima smak med inslag av umami och krondill kräver en del av vinvalet. Företrädesvis är det väl kylda vita viner som går bäst ihop med de små skaldjuren. Många föredrar ett vin med lite högre syra och gärna en aning sötma. Gärna ett smakrikt vin som kan balansera upp krondillen – en riesling bockar av flera av de önskade kriterierna. Andra föredrar ett Alsacevin, till exempel Gewürstraminer.
Även champagne och andra mousserande viner går fint tillsammans med kräftorna! Välj helst ett relativt torrt bubbel med lite högre syra.
För den som vill ta sig en nubbe är akvavit ett säkert kort. Den finstämda smaken av fänkål, kummin och anis gifter sig fint med kräftornas dillsmak och rensar också upp smaklökarna från feta tillbehör som ostpaj och majonnäs.
När det kommer till ölen brukar en ljus lager göra sig fint till de salta kräftorna och dillspadet. Även lite mörkare lageröl fungerar ypperligt, eftersom det söta i kräftorna balanserar upp beskan i ölet.