Någonstans i trakterna kring Svarta Havet ska vin ha producerats för första gången. Kanske blev det till av en slump, att man glömde bort must på druvor i ett kärl, det fick ligga till sig, det blev varmare ute och en jäsning satte därför igång. Sedan när man testade det, smakade det inte bara bättre, man mådde också bättre, blev lite gladare.
Vi är närmare 7000 år tillbaka i tiden, i Georgien eller Armenien, kring berget Ararat som omnämns i Bibeln i berättelsen om Noak. Här har nämligen hittats kärl med druvrester i, druvkärnor och skal som tyder på att vin var tillgängligt.
Om vi sedan hoppar några tusen år framåt ser vi att de berömda assyriska stentavlorna, omkring 2000 f.Kr. innehöll regler kring vintillverkning. Så nu är den i full gång, vinproduktionen. Om än mycket lokalt.
Grekerna tog stafettpinnen för 3000 år sedan och samtidigt som de exploaterade stora delar av Medelhavsområdet, tog de också med sig sin kunskap kring vin. Sedan var det romarna som ledde utvecklingen och började odla druvor till och med en bra bit upp i mellersta Europa, England och södra Tyskland.
Kring medeltiden hade det blivit comme il faut att konsumera vin i stora delar av Europa. Vinet var en ganska ren produkt, ofta mindre hälsovådlig att förtära än vatten, om än sötare än det är idag.
I takt med att konsumtionen ökade och européer tog mod till sig att upptäcka nya delar av jordklotet, tog de också med sig vinkunskapen och lät odla druvor för vinproduktion på nya kontinenter som Amerika, Afrika och Oceanen. Vinindustrin var på 1800-talet global.
Idag ser vi vinproduktion i rekordmånga länder, däribland Sverige, Kina, Kanada och Indien. Det finns till och med vinodlingar i Sahara-öknen.