Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära oss om vinet som döljer sig i flaskan?
Det första att notera är kanske storleken på flaskorna, där den allra vanligaste storleken är 750 ml. Storlekens popularitet kommer från att den är enkel att transportera, lätt för konsumenten att hantera, och är lagom för två personer till exempelvis en middag. Likt vin finns det en stor variation även bland flaskorna – från kvartsflaskan (Piccolo) på 18,75 cl, till “Maximus”-flaskan på hela 130 L. Intressant är att större flaskor sedan år 1724 fått sina namn efter bibliska figurer, såsom Jeroboam, Balthazar, Solomon och Midas.
Så vad har storleken för betydelse när det kommer till vinflaskor? En större flaska har mer vin i förhållande till luft i flaskan, vilket gör att vinet åldras långsammare, medan vinet i mindre flaskor således åldras snabbare. Om du vill lagra vinet kan det därför vara värt att försöka hitta större flaskor. Många vingårdar gör större flaskor till olika typer av jubileum, just för att de då kan lagras längre.
Formen på flaskan varierar sig också mellan olika producenter. Däremot har inte flaskans form något med smaken eller kvaliteten på vinet att göra. Snarare är det regionala skillnader och i vissa fall är formen även reglerad. De två vanligaste flaskorna är Bordeaux och Bourgogne, men även flaskorna Flûte d’Alsace och Bocksbuetel syns ofta på hyllorna.
Bordeauxflaskan
Detta är utan tvekan den vanligaste flaskan, som med sin raka kropp och skarpt sluttande axlar ofta förvarar viner som Cabernet Sauvignon och Merlot. För röda viner är flaskan tillverkad i mörkgrönt glas, men även nära svarta flaskor syns allt oftare. Röda viner är oftare avsedda att lagras, och det mörka glaset hjälper då till att hålla undan UV-strålning. Vita viner har ofta en flaska i klarglas eller med en ljusgrön ton.
Bourgogneflaskan
Flaskan har en rak kropp men mer sluttande axlar, jämfört med Bordeaux. Detta är troligtvis den äldsta formen av flaska som använts då den är enklare att skapa genom traditionell glasblåsning. I denna flaska finner du ofta viner gjorda på Chardonnay eller Pinot Noir, men även flera italienska viner.
Flûte d’Alsace
Denna höga och smala flaska med väldigt sluttande axlar är vanlig i områdena Nahe, Hoch, Rhen, Mosel och Alsace. Faktum är att i just Alsace är det den enda flaska som får användas, därav namnet. Flaskan utvecklades för att enkelt kunna fraktas med båt över floden Rehn.
Bocksbeutel
Denna eliptiska flaska med platta sidor är vanligt förekommande i området Franken, i södra Tyskland. Den lite udda formen är framtagen dels för att den ska vara enkel att ha med sig på picknick och dels för att den då inte ska kunna rulla ner för branta sluttningar. Kanske något att tänka på när du ska ut i sommar och ha picknick på fjället.
Förhoppningsvis har du nu lite mer information att luta dig mot när du står bland vinhyllorna och funderar på vad för vin du vill ta med dig hem. Idag är det dessutom vanligare att vintillverkare leker lite med både flaskans form och etikett för att sticka ut och locka köpare. Så där traditionen fortfarande håller delar av vinvärlden i ett hårt grepp finns det även en hel del spelrum för nya uttryck, utan att för den skull tumma på kvaliteten. Du får helt enkelt prova dig fram och se vad för flaska du föredrar, men viktigast är ju ändå innehållet.