HEM

Aktuellt

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

En historia vi länge varit nyfikna på är den om Stockholms Bränneri. Ni har säkert sett de oerhört vackra ginflaskorna som sedan några år tillbaka pryder hyllorna på Systembolaget. Vi tog tag i saken och begav oss till Södermalm i Stockholm där de sedan starten håller till.

Historia 

Året var 2015 då Anna och Calle Wikner gjorde slag i saken och grundade Stockholms Bränneri. Paret hade länge haft en dröm om att starta något eget och i Vancouver, där de vid tidpunkten bodde, började det öppna upp fler och fler småskaliga destillerier. Den gemensamma passionen för drycken gjorde att valet föll på just gin.

Förutom att tillverka sin egen gin var Annas och Calles tanke, ända sedan starten, att även kunna ta emot gäster och dela upplevelsen med dem. För ett par månader sedan förverkligades även denna dröm i och med öppningen av Brännerian, en barservering där gäster kan njuta av god mat tillsammans med Stockholms Bränneris egna produkter – i direkt anslutning till tillverkningen.    

Hur går det då till när man gör gin? 

Det hela började med en enkelpanna på 500 liter vid namn Fåfängan, döpt efter utsiktsplatsen på Södermalm. Idag jobbar man med en lite större variant av enkelpanna som fått namnet Bleckan, efter Blecktornsparken som ligger runt hörnet från bränneriet. Denna pjäs rymmer hela 1200 liter.

På Stockholms Bränneri köper man in svenskproducerad och ekologisk 95-procentig etanol, den “tomma duken” som sedan ligger till grund för själva ginen. Även örterna i smaksättningen är ekologiska och sammansatta enligt ett, utöver de självklara enbären, mycket hemligt recept. 

Efter att örterna blandats med etanolen tillsätts vatten och innehållet i pannan värms upp till 60 grader. Detta får sedan dra över natten. Dagen efter höjer man temperaturen i pannan successivt. Eftersom alkohol och vatten har olika kokpunkter förångas först alkoholen vid en lägre temperatur. Alkoholångan som bildas samlas in, kyls och forslas till kolonnen där all finjustering görs. 

Den produkt man får ur pannan delas in i tre olika steg: först huvudet, därefter hjärtat som är den åtråvärda delen och sist kommer svansen. Hjärtat tappas upp för sig och späds till önskad alkoholhalt, innan den buteljeras. Under pandemin kom även huvudet och svansen till oväntad användning – vid tillverkning av handsprit.

Produktion

2021 såldes 200 000 flaskor från Stockholms Bränneri – till största delen genom Systembolaget, men produkterna är populära även hos svenska restauranger och i utlandet. Exporten sker idag till ett 20-tal länder där USA är den största köparen.

Nytt för i år är en egen årgångsglögg som vi på redaktionen fick chansen att smaka på – utan tvekan en av de bästa vi provat i år. 

Stockholms Bränneri Årets Glögg
2022
Stockholms Bränneri Årets Glögg
Kryddig frisk smak med sötma. Eleganta toner av örter, äpple, enbär, dillfrö och klassiska julkryddor.
500 ml - 18% -
200 kr

Hela produktionen är väl genomtänkt vad gäller hållbarhet. Inget ska förgås och användning av lokala leverantörer och transportörer föredras. En nöt som dock kvarstår att knäcka är hur man kan ta tillvara de överblivna örterna som används i framställningen. Örterna är urlakade, men viss arom finns kvar.
Har du förslag på vad man kan göra med örterna efter bränningen? Skicka in ditt tips till oss på info@vinguiden.com. Det bästa tipset belönas med en fin vinväska! 

FAKTA

Besök Stockholms Bränneri:

Har du vägarna förbi rekommenderar vi starkt ett besök. Stockholms Bränneri erbjuder ett flertal provningar, guidade turer och workshops där du exempelvis får blanda din egen gin & tonic.

Vill du besöka den populära Brännerian är det är en god idé att boka bord i förväg. Testa gärna deras utsökta Dry Martini, eller varför inte en klassisk Negroni?

Adress: Folkungagatan 136A, Stockholm
Öppettider: Torsdag 16-22, fredag-lördag 16-23
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läckra chokladglöggen från Italien gör comeback

Läckra chokladglöggen från Italien gör comeback

Chokladglöggen Lucia Choklad gör comeback på Systembolaget. Gjord på italienska viner och mörk choklad – en smakvinnare på många luciafester. Trött på den vanliga glöggen på din adventsfika el..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer
Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Snart är det första advent och många har glöggmingel med pepparkakor. Men varför inte festa till det med lite mousserande glögg och trevliga snittar med smak av jul. Här tipsar vi om fyra glöggbubbe..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
James Bonds bilmärke satsar på alkohol

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

Sugen på en Aston Martin-drink? Snart kommer du att kunna dricka högklassig alkohol med det brittiska bilmärket på flaskor. James Bond, agent 007, har två tydliga kännetecken under sina drygt 50 år ..

Läs mer