Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut.
Visst ska det drickas bubbel när klockan slår tolv. Men det behövs fler flaskor, en innan maten, minst en till maten och en efter maten. Men hur kombinera och finns det verkligen bra bubbel kvar på Systembolaget eller är allt uppköpt av kännarna? Och vad är då bäst, om det finns kvar, att servera vid de olika tillfällena, till de olika rätterna? Och är det verkligen sant att man inte ska dricka bra bubbel på tolvslaget?
Både jag och nej, eller både och. Att slå upp en vintage 1990, kanske en Pol Roger Sir Winston Churchill, är ingen bra idé för den sensoriska upplevelsen. Man har säkerligen redan fått i sig några glas och att känna nyanser i ett svindyrt vin kanske inte låter sig göras. Visst kan det vara rätt soft att slå upp en prestige, men ganska onödigt. Ta den till maten, till kalv eller en smörstekt fisk.
Men vi tar det från början.
2018
Palmer Blanc de Blancs
Gästerna kommer och de ska snabbt ha ett glas bubbel i handen. Vad ger du dem? Jo, ett glas fin Blanc de Blancs med pigg syra, härliga citrustoner, fräschör och gärna med mineral ton, helt enkelt ett bubbel som främjar hungern. Palmer Blanc de Blancs är ett utmärkt val.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
469 kr
Amusen och skaldjuren som sedan dukas upp kräver delvis ett annat vin. Eller kanske inte. Men det är alltid kul att alternera. En personlig favorit har härliga nötiga toner, är både stram, fräsch, syrlig och har inslag av både rostade toner och röda äpplen. Vinet är Deutz Brut Classic är ett riktigt bra val.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
559 kr
Visst går det att dricka
champagne till varmrätten. Om det är smörstekt, kraftigare fisk med härliga friska toner, kanske lite nötter som tillbehör och en fetare sås är det riktigt gott med en kraftig, gärna åldrad rosévintage, alltså ett rosébubbel med årgång, gärna med inslag av choklad, blodapelsin, pigg syra och lite lätt kryddig ton. Där är Louis Roederer Rosé 2011 rätt bubbel till rätt rätt, så att säga.
750 ml -
12.5% -
Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
839 kr
Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
När det är dags för desserter gäller att vi hittar ett vin som har sötma, men det är lurigt. Kanske kan man välja ett klassiskt sött vin från Sauternes eller motsvarande. Men om det nu ska vara ett sötare bubbelvin från Champagne, är det gott med lite sötma, kanske nötiga inslag och bra frukt. Då blir det gärna Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
Philippe De Nantheuil Brut
Slutligen, för nu är det bara kanske sekunder kvar till tolvslaget. Då brukar man ta det som är kvar. Om nu något är kvar. Det finns ju alltid de som planerar detta på ett smart sätt. Och det gillar vi. Därför har vi sparat ett riktigt tolvslagarbubbel till sist. Drickvänligt, lättsmält, fin frisk ton, fräscht med mjuka bubblor och en försiktig honungston. Att föredra: Philippe De Nantheuil Brut. Nedräkningen kan börja.
750 ml -
12% -
Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
269 kr
Och så var det 2018. Gott nytt år! önskar vi på Vinguiden.