Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring.
Svalka och mörker
De två viktigaste faktorerna när du ska lagra vin är att det förvaras svalt och mörkt. Med svalt menas temperaturer på 8–15 grader där optimal lagringstemperatur är 12 grader. Att viner ska förvaras mörkt beror på att ljuset kan ändra vinets färg och även ge det en tråkig och lite avslagen smak.
Lugn och ro
Vin som lagras får ofta mognadsfällningar med tiden. För att dessa ska kunna sjunka och inte försämra helhetsintrycket av vinet bör flaskan skyddas från vibrationer och skakningar. Se därför till att vinet får vila i fred för bästa resultat.
Förslag på lagringsbara viner
En tumregel är att viner under 200 kr oftast är anpassade för att drickas omedelbart. Det finns givetvis undantag, men generellt bör vinerna ligga i ett högre prisspann för att lämpa sig för lagring.
Vilka röda viner kan lagras?
Röda viner som passar bra att lagra är de som är sträva och komplexa med hög grad av tanniner. Detta innefattar ofta viner gjorda på druvorna Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo. Några typiska lagringsviner är italienska Baroloviner, en hel del viner från Bordeaux och även Châteauneuf-du-Pape från Rhônedalen.
Vilka vita viner kan lagras?
För vita viner bör de ha hög syrahalt för att tåla lagring. Vanliga druvor i lagringsbara vita viner är Chardonnay och Riesling, men även druvorna Sonoma och Sauvignon Blanc är kända för att kunna lagras i viss mån. Ett flertal tyska Rieslingviner samt Chardonnay från såväl Australien som USA och Frankrike passar ofta väl för lagring. Glöm heller inte bort att flera champagner kan vinna på att lagras.
Lagringsbar champagne