Vad kan du om påsköl? Vi går mot ljusare tider och påsken närmar sig med stormsteg. Självklart finns det en hel del härliga viner att dricka till påskmaten, men får vi välja blir det framförallt påsköl till maten. Här har vi samlat fem fakta om påsköl som du förmodligen inte kände till innan. Vi listar även tre favoriter bland påskölen. Missa inte!
1. Öl till festhelgen – en urgammal historia
Sedan urminnes tider har öl bryggts inför olika festhelger. Förr var hållbarheten på öl nämligen inte särskilt bra, så ölet bryggdes för att drickas så snart det var färdigjäst. Såväl dopöl, gravöl, julöl och påsköl har sitt ursprung i detta. Hur ölet sedan smakade var av mindre betydelse.
2. Danskarna var först med påsköl
Julöl har funnits i Sverige länge. Påsköl är emellertid inte någon svensk uppfinning. Det lär istället vara danskarnas ”påskebryg” som var först ut, och som inte lanserades i Sverige förrän i slutet av 1900-talet.
3. Från mörk lager till diverse stilar
Efter hand utkristalliserades en speciell stil på flera av festhelgernas ölsorter. Under vinterns kyla passar lite mörkare, smakrika sorter. Julöl kryddas till och med ibland med samma typ av kryddor man använder i maten under vintern. Grunden i ett påsköl är däremot oftast ett mörkt lageröl, alltså en typ av ”bayersk” ölstil. Men faktum är att dagens påsköl finns i massor av olika stilar – från fruktig ale till nattsvart porter. Det är bara bryggarens fantasi som sätter gränserna.
4. Är oftast ljusare än julöl
Trots att påsköl är mörkare än de flesta öltyper är det vanligtvis ljusare än julöl. Kanske följer det solljuset – när dagarna blir ljusare blir även ölet det.
5. Passar bra till påskens mat
Det lite mörkare ölet får sin smak från rostad malt. Det ger en mustighet som passar bra med den ofta smakrika påskmaten. Till feta rätter som sill och lax är det dessutom gott och uppfriskande med ölets beska som den får från humle.
3 goda påsköl
Nils Oscar Alkoholfri Påsköl
Wisby Påsköl
Jämtlands Påsköl