Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillverkade öl samt vin i stora delar av världen. Vin som då destillerades av olika sädesslag blev till ett så kallat sädesbrännvin, vilket är ursprunget till dagens vodka. Sedan 1400-talet har brännvin producerats i Sverige, men det var inte förrän på 1960-talet som det började benämnas som vodka.
Idag tillverkas svensk vodka främst av olika spannmål som korn, råg, hirs och vete. I Norge, som jämförelse, har man istället valt att främst använda potatis. Vodka är i grunden en ren och neutral sprit med en alkoholhalt på runt 40%.
Vid tillverkning måste vodkan destilleras till minst 96%, för att sedan blandas ut med vatten för att sänka alkoholhalten till lägst 37,5%. Om tillverkarna avviker från den här processen får drycken inte kallas vodka, enligt EUs bestämmelser.
Kryddning och smaksatt vodka
Nubbe, snaps, brännvin, akvavit… är det fortfarande vodka? Svar ja. Vodkan är basen för alla dessa drycker. Det som skiljer dem åt och gör dem till just akvavit eller snaps är valet av kryddor. Men basen för drycken förblir den samma. Samtliga tillverkas av samma råvaror, på samma sätt och lagras i princip aldrig. Varför man inte lagrar vodka är just för att man vill hålla spriten smaklös och neutral.
Kort och gott är alltså vodka ett okryddat brännvin. Så hur kommer det sig då att många av de stora producenterna, som till exempel Absolut Vodka, säljer vodka med flera olika smaker? Eftersom vodka är en populär drinkbas i mer eller mindre hela världen har det växt fram en stor efterfrågan på just smaksatta varianter. Däremot i drinkar får andra spritsorter, frukt, likör och kryddor stå för smaken medan vodkan förblir styrkan som ger drinken det där lilla extra.