HEM

Aktuellt

Yasuragi lanserar egen sake

Nu kan du som besöker Yasuragi i Stockholm njuta av så mycket mer än rogivande ångbastu, torrbastu och varma utomhuskällor samt god mat, inspirerad av det moderna japanska köket. Du kan dessutom dricka hotellets egen sake!

Spa-hotellet Yasuragi, 20 minuter från Stockholms innerstad, har fokus på Japan och erbjuder närmare 200 rum och sviter i japansk stil. Hotellets två restauranger lagar mat med Japan-inspiration och nu har man även gett sig på drycken. Det senaste på den fronten är ett färskt – och unikt – samarbete med det välrenommerade japanska sake-bryggeriet Masumi, Miyasaka Brewing Co.

Japan på flaska

Tillsammans med sake-sommelieren Dan Jay Olsson har Yasuragi tagit fram en egen etiketterad sake att servera sina gäster. I höstas var Dan själv på plats i bryggeriet och nu har de första flaskorna anlänt till Sveriges Japan – Yasuragi.

Den nya saken är tillverkad av skickliga bryggare med gedigna hantverkskunskaper, i byn Suwa, Nagano, Japan. Ett område känt för sitt klara vatten, sin rena luft och sina långa kalla vintrar vilket skapar perfekta klimatförutsättning för sake-bryggning.

– Jag vill att så många människor som möjligt ska få chansen att prova denna fantastiska dryck, därför har jag valt en sake av absolut högsta kvalitet. En mjuk kropp med flirtig fruktighet som balanserar med finstämda dofter av anis och alpblommor, allt i en modern och stilfull flaska, kommenterar Dan Jay Olsson.

Drycken kan avnjutas kall, som den är, eller ännu bättre – i sällskap av små härliga japanska tilltugg i sann Izayaka-anda.

– Att äntligen kunna servera vår alldeles egen sake på Yasuragi är något vi arbetat för länge. Det här blir en fin förstärkning av vårt japanska koncept, särskilt som vi har skapat en fantastisk miljö i vår nya Sake Bar Totoro. Här har vi skapat känslan av en Izakaya-bar i Tokyo och att då kunna servera en egen sake känns helt rätt, säger Marcello Rizzo Prux, bar- och dryckeschef på Yasuragi.

Sagt om sake

Sake innehåller bara ris, sött ris (där stärkelsen i riset omvandlats till socker), jäst och vatten, vilket gör sake till en väldigt ren alkohol utan tillsatser. Regionala olikheter, som jordmån, vatten och olika rissorter skapar en stor mångsidighet gällande utbudet av sake. Beroende på vilken sorts ris man använder, det finns drygt hundra sorter att välja bland, hur mycket man polerar sitt ris, vilket vatten och vilken jäst man har med i bryggprocessen blir det slutprodukter med stor variation. I nuläget finns det cirka 1 300 bryggerier i Japan som brygger sake. Sake är en måltidsdryck som med fördel matchas med västerländsk mat.

Hur är det då med uttalet på drycken? Många säger saké med en icke existerande accent, när ordet istället ska uttalas “sacke”. Dock finns det en historisk förklaring till det felaktiga uttalet, då USA – som tidigare var det enda landet som importerade japansk sake – satte dit ett é i slutet av ordet. Allt för att undvika missförstånd med deras eget ord sake, som exempelvis i “for the sake of somebody”. När risbrännvinet sedan spred sig till vidare till Sverige uttalade vi sake med é. Men det var då det. Nu vet vi ju hur det uttalas. Och så passar vi på att bjuda på några sake-tips som du kan dricka även när du inte befinner dig på spa-hotell, för den där rätta känslan av Japan.


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar