HEM

Appassimento

Viner tillverkade enligt appassimento metoden har idag blivit veritabla storsäljare på den nordiska marknaden. Många menar att det har att göra med att vilträtter gifter sig väl med smaken i ett vin på appassimentometoden. Andra hävdar helt enkelt att sötman i ett appassimentovin helt enkelt tilltalar vinkonsumenten i Norden.

Nu är appassimentoviner inte en nyhet, metoden är uråldrig och har använts sedan den tid då vin började produceras för omkring 7000 år sedan.

Klicka på pilen för att läsa mer

23 appassimentoviner på Vinguiden

Just nu finns 23 stycken appassimentoviner att beställa. Nedan finner du de mest populära på Vinguiden, vill du se samtliga appassimentoviner? Klicka här.

Populära appassimentoviner

Vad är appassimentovin?

Appassimento är en tillverkningsmetod för vin. Den innebär i korthet att man låter torka druvorna när de skördats, innan själva vintillverkningen inleds. Druvorna får därmed högre sockerhalt och blir mer koncentrerade då vattnet i druvorna dunstar. Ofta får då vinerna en liten restsötma då många producenter väljer att stoppa jäsningen innan allt socker jäst ut. Framför oss har vi då ett koncentrerat, smakintensivt vin med relativt hög alkohol och restsötma.

Hur länge druvorna skördats är egentligen upp till producenten, det finns inget reglerat kring detta. Det är heller inte ens säkert att alla druvor som använts till vinet torkats, det är snarare regel att låta endast en del av druvorna torka. Det är en fråga om balans i vinet men även balans i ekonomin, då det blir avsevärt mindre mängd vin tillverkat av torkade druvor.

Amarone mest kända appassimentovinet

Appassimentometoden är vanlig i Italien, men det är en metod som används i hela vinvärlden, stort som smått. De mest kända vinet tillverkat på denna metod är otvivelaktigt amarone som produceras i Valpolicella i Veneto i norra Italien.

Även söta viner produceras på appassimentometoden. Skillnaden då är att vinet inte jäser ut helt och hållet, utan den kan avbrytas med kylstabilisering. Här är det upp till vinproducenten hur mycket sötma vinet ska innehålla.

Druvor som används i appassimentovinet är egentligen mer relaterat till var man gör detsamma. Men om vi håller oss till Veneto är de klassiska druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. En annan intressant druva, Osoleta, förekommer enstaka gånger. Det är en druva som tidigare varit försvunnen men som nu återupptäckts. Corvinone å sin sida trodde man tidigare var en klon av Corvina, men idag visar forskningen att det är en unik druva.

Kombinera appassimentovin och mat

Tack vare sin sötma är appassimentovinet tacksamt att matcha till mat, mycket för sin unika karaktär, men även för att vinet är smakintensivt, har en eldig ton och lång eftersmak. Det bästa är att servera smakintensiv mat, gärna med sötma för att möta upp det sötaktiga i vinet, dessutom får det gärna vara kryddigt. Mat med hög syra får med viner tillverkade på appassimentometoden en ännu högre syra och bör därför undvikas.

En klassisk rätt är viltgryta eller varför inte prova hamburgare på högrev med pommes frites och bearnaisesås? En mycket överraskande likaledes god kombination är appassimentovin som serveras till Janssons frestelse.