Högklassiga druvor och ett synnerligen väl anpassat klimat för vinframställning har bäddat för de framgångar som Chilenska viner under senare år uppnått. Under 90-talet har flertalet Chilenska viner nått den absoluta världstoppen och vunnit pris efter pris på de internationella vinmässorna. De högklassiga druvorna fick dock vänta onödigt länge på att behandlas som de förtjänar då tillverkningen inte anpassades efter moderna förhållanden förrän under 70-talet.
De chilenska vinerna görs, som väldigt få i världen, på vindruvor från naturliga vinstockar. Det innebär konkret att de inte är ympade utan växer på sina egna rötter. Naturliga vinstockar blir betydligt äldre än ympade och på så sätt kan vin framställas mycket längre på samma planta. Ju äldre planta, desto bättre kvalitet på vinet.
Vinlusens härjningar i Europa
I många andra delar av världen härjades vinodlingarna under 1800-talet slut så svårt av skadedjuret vinlusen att endast ympade plantor därefter har fått planteras. De europeiska vinodlingarna härstammar i stort sett samtliga från sticklingar av amerikanska plantor efter att i princip ha ödelagts av vinlusen under en tjugoårsperiod. Anledningen till att just de Chilenska vinstockarna klarat sig undan vinlusen är landets isolerade läge mellan berg och hav. Förutom Chile är det i princip bara Argentina och Camargue i södra Frankrike som klarat sig från vinlusen.
Franska druvor ger god kvalitet
De Chilenska vinproducenterna är mycket inspirerade av modern vinframställning från vinländer som Frankrike, USA och Australien. Druvorna som vinet framställs på är franska och fördes in i landet av sjöfarande Chilenare som upptäckt hur fin druvkvalitet europeiska vinstockar gav. Utmärkande för de Chilenska rödvinerna är en mycket tydlig karaktär. Vinodlingarna ligger på väldigt olika höjd, med olika klimat, vilket också påverkar smak och karaktär. I de hetare områdena längre ner går det bra att framställa viner med mer tropisk sötma i smaken medan vinet som odlats högre upp i bergen blir friskare.
Försäljningen ökar stadigt
I Sverige är de Chilenska vinerna inte tillnärmelsevis bland de mest populära, men trenden är att vi dricker mindre och mindre vin från de traditionella europeiska vinländerna och mer vin från övriga nyare vinländer som Chile, Sydamerika och Argentina. Under hela nittiotalet har försäljningen av Chilenska viner ökat stadigt och låg förra året på 7 788 494 liter. Det i särklass mest populära Chilenska vinet är Gato Negro Cabernet Sauvignon som ensamt står för 1 812 313 liter av den totala försäljningen. I Norge däremot toppar de Chilenska vinerna försäljningsstatistiken och Gato Negro är det mest sålda vinet i landet.
Text: Jenny Sandström, Inovit
Foto: Lina Eidenberg
Chilenska receptförslag från MeraMat.com:
Empanadas (små halvmånformade pajer som nästan alltid serveras före en större måltid i Chile)
Ceviche (en klassisk chilensk rätt med råmarinerad fisk)