Sverige har ett av världens renaste kranvatten. Trots det dricker vi svenskar över 21 liter buteljerat vatten per person och år.
Anledningen till att vi svenskar dricker så mycket buteljerat vatten tros vara att vi lever i en mer hälsomedveten tid, vilket gör att vi väljer bort sockrade läskedrycker. Det snabba tempot som sköljer över tillvaron och ett ökat resande gör också att buteljerat vatten känns enkelt att ta med.
Valet av vatten rider på samma våg som ett i övrigt ökat matintresse. Vi väljer vatten med samma omsorg som vi väljer råvaror, eller restauranger.
Klassificeringar
Buteljerat vatten delas enkelt upp i kolsyrat och icke kolsyrat, samt smaksatt och icke smaksatt vatten.
Ytterligare klassificeringar är naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten.
Viss lagstiftning är förbehållna naturligt mineralvatten och källvatten. Naturligt mineralvatten måste till exempel innehålla naturliga mineralsalter. Det ska tappas på flaska vid källan. Det får inte behandlas eller tillföras någonting, förutom kolsyra.
Källvatten är ett grundvatten som är avsett att användas som dricksvatten. Bordsvatten behöver inte uppfylla samma krav som de övriga två, förutom att det ska uppfylla Livsmedelsverkets krav på dricksvatten.
Vad gör vattnet i kroppen
Det kan ta upp till 70 år för vattnet som fallit på jordskorpan att silas ner till källorna långt ner i jorden. Sandsten, lera, kol och kalk renar och berikar långsamt vattnet under resan ner i underjorden. De speciella geologiska förutsättningarna vid källan ger vattnet dess unika karaktär.
En vuxen människa består av upp till 65 procent vatten som används i kroppen för att transportera näringsämnen, mineraler och vitaminer. Det hjälper oss smälta maten, reglera kroppstemperaturen, fukta leder och ögon, samt hålla kroppens största organ, huden, smidig och mjuk.
Om vi får i oss för lite vatten blir vi naturligtvis törstiga. Kroppens eget sätt att tala om för oss att vi måste dricka. Om det gått alldeles för långt kommer vi känna trötthet, illamående, yrsel, huvudvärk och bristande koncentrationsförmåga. Vi kan också bli stela och ömma i musklerna.
Vatten i Europa
År 2003 drack våra europeiska grannar i genomsnitt 100 liter buteljerat vatten per person och år. I södra Europa är det mest så kallat stilla vatten som säljs, alltså icke kolsyrat. 80 procent av det vatten som dricks i Europa är naturligt mineralvatten.
Ett lägre priset på köpt vatten i länder utanför Sverige samt ofta sämre kranvatten än vårt är två orsaker som bidrar till deras högre konsumtion.
Nästa år beräknas vattenkonsumtionen i Europa hamna på cirka 46 miljarder liter buteljerat vatten.
Mycket av den vätska och näringsämnen som finns i mineralvatten finns redan i den mat vi äter. Att dricka för mycket vatten är varken naturligt eller bra, utan kan snarare verka kontraproduktivt. Dricker vi för mycket måste vi kissa mer, och kroppen dräneras på viktiga mineraler och salter.
Av Magnus Bergquist
Bild – Grodan Aqua