Bengt Frithiofsson har varit i Italien och presenterar tre personligheter som betytt en hel del för ”Det Italienska Undret” på den svenska marknaden.
Italien ökar sin marknadsandel och är nu tvåa efter Spanien.
Barbro – italiensk vinambassadör
Hon kom från Småland 1970 till den lilla staden Brindisi som dåsar i solgasset i Apulien där det svenska textilföretaget Hettermarks sydde kappor. Där mötte hon kärleken. Hettermarks är borta men Barbro är kvar på egen vingård i Palo del Colle med maken Mimmo, 17 hundar och 10 katter. Barbro Guaccero blev de italienska vinernas första ambassadör i Sverige. En passsionerad Donna de Vino, numera med egna vinexperiment puttrande i källaren. Hon har 42 ha med i huvudsak den lokala Uva di Troia.
-Vi har också Sangiovese, Montepulciano och Merlot och har i alla år sålt druvorna till kooperativet i närheten. Nu får vi se. Det blir en liten produktion runt 20.000 buteljer. Jag kommer att vinifiera allt själv här på gården i så fall, säger Barbro. (Jag väntar nyfiket med korkskruven.)
Italienska viner ökar i Sverige och ligger i dag på andra plats efter Spanien. Allt är väl inte Barbros förtjänst men hon har själv runt 15 systemlistade italienska viner i sin portfölj just nu. Bland annat den imponerande Valpolicellan ”La Grola” 1998 från syskonen Allegrini som själva graderade ner vinet från D.O.C. till I.T.G eftersom reglerna inte tillåter Syrah, än mindre Sangiovese i en Valpolicella… So what!?
Vinet har en häpnadsväckande kvalitet med stor komplexitet av mogna moreller, katrinplommon och harmoni från 18 månader på barriquer från Allier och Nevers.
Ålderstigna, stelbenta odlingsregler bromsar kreativiteten. D.O.C. och alla andra appellationssystem har betydelse för kvalitet och trovärdighet generellt. Men är samtidigt konserverande. Dags för lagstiftarna att tänka om, Basta!
42334, La Grola 1998, Valpolicella, Allegrini, 155:-.
70% Corvina Veronese blandat med Rondinella, Syrah och Sangiovese. Macererat med skalen i 9 dagar. Fatlagrat. Håll i hatten.
Kompromisslös Barolo
Paolo Scavino är en kompromisslös gentleman som inte gör mycket väsen av sig. Jag måste fråga flera gånger längs vägen för att hitta hans pedantiskt välskötta vinhus i Castiglione Faletto i närheten av tryffelstaden Alba. Här tillverkas 60.000 buteljer per år, basta.
Första intrycket var några Eurostinna Merzedesresenärer i tungviktsklassen som slokande fick återvända utan de viner de hoppats fylla bakluckan med.
– Vi gör de viner vi kan stå för och tänker inte göra mer – på bekostnad av kvalitén, säger Paolo och låter servitrisen hyvla en gedigen driva vit albatryffel över den ångande risotton på familjens stamkrog. Barolo har ett rykte att försvara och vi måste upprätthålla detta förtroende. Annars är vi ute i det tuffa konkurrensklimat vi har i dag. Kunderna är mer nyfikna och därmed otrogna sina gamla smak-ideal. Därför är varje Barolo- årgång en utmaning, säger Paolo Scavino.
12305 Barolo Bric dël Fiasc 1997, Paolo Scavino, Piemonte 449:-.
100 % Nebbiolo från vingården Bric dël Fiasc i Castiglione Faletto. 24 månaders fatlagring och buteljering utan filtrering för maximal doft- och smakupplevelse. Häpnadsväckande nu men ännu större upplevelse om 8 – 10 år.
Barbaresco som hulk
Vürsù – ”Jag kämpar” på piemontesedialekt – står det på etiketten som pryds av en noshörning. Den blytunga buteljen är hårt packad av 100 % Nebbiolo jäst med skalkontakt och lagrad 18 månader på franska barriquer.
Detta är Barbaresco som hulk. Årgången är 1998 och sömmarna är redan på väg att spricka. Ett grönt monstervin utan dimensioner? Att släppa loss denna bjässe nu, sker på egen risk. Jag tänker närma mig försiktigt med korkskruven om en 10-12 år. Då väntar jag mig en civiliserad välbyggt muskulös Nebbiolo med inslag av rökiga björnbär, lakrits, tobak och mognadstoner .
Ett konstverk i stadig ekinramning. Skapat av Giorgoi Rivetti från vingården Staderdi, 5 ha i Neive 350m ö.h. Azienda Agricola Spinetta utsågs till ”Årets Vinhus” 2001 av italienska vinguiden Gambero Rosso.
32424 Barbaresco Staderdi 1998 DOCG, Piemonte, 540:-.
300 flaskor lanseras den 1 april. En tungviktare för framtiden.
Bengt Frithiofsson
Kartan från www.enosvezia.se.