HEM

Det libanesiska köket

Klicka på pilen för att läsa mer

I Sverige har det libanesiska köket slagit sig in bland det franska, italienska och japanska. För några år sedan förknippades det mest med fårtestiklar och grodlår. Och dessa kulinariska inslag finns fortfarande för den som törstar efter orienten.

Det libanesiska köket är annars ofta vegetariskt, vilket gör att det både känns fräscht och späckat med antioxidanter. Naturligtvis finns det också kötträtter som Kebbeh Naje, råbiff av oxfilé med borghol och kryddor. Kastaletta Ghanam, grillad lammkotlett. Shawarma Dejez, strimlad, stekt och marinerad kycklingfilé.

På libanesiska restauranger äts ofta en anrättning av små rätter som kallas Meze. Inte olikt andra medelhavskulturer. Men här med sin speciella mix av kryddor och smaker. Ofta beställs flera små rätter som alla vid bordet äter av tillsammans. Det blir en gemytligt atmosfär av grytor, smaker och ett tillfälle att slippa sitta rak i ryggen och äta strikt med kniv och gaffel.

En Meze-rätt kostar mellan 50 och 100 kronor. Vilket gör att en helkväll på en libanesisk restaurang inte behöver tömma hela spargrisen. Det kan däremot vara frestande att äta lite av mycket.

Hummus, som är en krämig kikärtsröra. Baba gannough, en röra av auberginer. Labneh beltoum, libanesisk yoghurt med vitlök och kryddor. Shanklish, som är torkad och kryddad ost av komjölk. Ardishoki, hel kokt och marinerad kronärtskocka. Makdous batinzian, små valnötsfyllda auberginer och inlagda grönsaker i citronvinäge. Mousakaat batinzan, ungsbakad aubergin med tomatsås. Mhamara beldjoz, valnötsröra med gul lök, pepparfrukter, ströbröd och olivolja. Zejtoun moutabal, olivröra med finhackade färska grönsaker.

Havets läckerheter
Varje medelhavsnation har sin variant av havets läckerheter. Här heter den Simar Al Baher. Eller Saffad Moutabal, som är vitlöksmarinerade gröna musslor.

För de som precis lärt sig uttala ord som tillhöra det franska köket, eller som utan att rodna kan beställa due cappucini. För dem kan det kännas krångligt och obegripligt att behöva sätta sig in i ett helt nytt matspråk. Därför har de flesta libanesiska restauranger en avsmakningsmeny. Då serveras mellan 10 upp till 30 olika rätter – beroende på hunger och storlek på plånbok.

Libaneserna är utmärkta affärsmän, med stor utvecklad familjetradition och blomstrande småföretagarverksamhet. De har stor förståelse om kunderna inte vet hur de förväntas beställa. För utan extra kostnad ger de kärlek från ett land som trots krig och terror ändå lyckats bevara sin värme och generositet.

Chateau Musar
Till maten dricker besökarna med fördel det libanesiska vinet Chateau Musar. Det finns fortfarande olika årgångar att beställa av vinet som sålts i över 75 år, och som hjälpt till med etableringen av libanesisk mat över hela världen. Ett bra val är Chateau Musar 1996. Den har varit med tillräckligt länge för att riktigt mogna till ett vin av världsklass. Vilket för övrigt är fallet med Chateau Musar över lag. Processen vid tillverkningen som är i det närmaste helt ekologisk, har delvis gjort att vinerna kan lagras trettio, fyrtio eller femtio år – eller drickas nu.

På en del libanesiska restauranger finns det flaskor av Chateau Musar tillverkade på femtiotalet.

Det senaste tillskottet i familjen är Chateau Musar 1999. Den kommer till ditt lokala systembolag under våren 2006, och kostar 229 kr. Men redan idag kan du köpa Chateau Musar 1998 för samma pris.

Av Magnus Bergquist