V&S Domaine Rabiega är svenska Vin & Sprits prisbelönta vingård i Provence. Vinmakare är Lars Torstensson som flertalet gånger utsetts till Årets Vinmakare av både svenska och franska tidningar. Men inte nog med det, dessutom skriver han spännande deckare om en vingård i Provence…
Den största anledningen till att man på Vin & Sprit beslutade sig för att starta en vingård i Frankrike var att man ville höja kunskaperna om vinhantering i företaget. När man tog över gården 1986 framställdes bordsviner av lägre kvalitet och all produktion sköttes enligt gamla traditioner. Genom att experimentera med nya metoder för odling, produktion och lagring har man fått värdefulla kunskaper som varit till stor nytta för produktutvecklingen och även medfört att vinproduktionen successivt förändrats. Idag satsar man på mindre volymer men av betydligt högre kvalitet.
Tänkte bluffa sig fram
Vinmakare på Domaine Rabiega är Lars Torstensson som varit med ända sedan starten 1988. Innan han blev Domaine Rabiegas vinmakare var han bland annat rocksångare och geografilärare för att till slut bestämma sig för att bli journalist. 1986 jobbade han som redaktör för Vin & Sprits tidning. Han hade ett stort vinintresse och gjorde allt för att lära mer.
– På den tiden fanns ett stort antal människor på Vin & Sprit med enorma kunskaper om vin. Jag började spendera all min lediga tid med att hänga i provningsrummet. Som journalist var jag inte rädd att ställa dumma frågor. Jag blev nog lite jobbig men jag började lära mig en hel del, berättar Lars Torstensson för Scanorama.
Nyfikenheten betalade sig 1987 med en heltidstjänst i provningsrummet. När han redan året efter erbjöds rollen som vinmakare på den då nystartade vingården Domaine Rabiega tog han det mest som ett stort äventyr.
– Jag tänkte att jag kan väl bluffa mig igenom det här i en tre år och ha roligt under tiden, berättar han.
1990 valdes Lars Torstensson till ”Årets vinmakare” av tidningen Gourmet och fick samma utmärkelse av franska tidningen Vigneron de l’année 1994.
Ovanlig vingård i trakten
AOC-klassade och helt ekologiska Domaine Rabiega ligger utanför staden Draguignan i Provence. Gården är relativt liten med sina 11,5 hektar, varav 10 hektar består av vinodlingar. Den totala årsproduktionen uppgår endast till 20 000 flaskor. Istället för att, som traditionellt i Provence, producera rosévin består 90 procent av produktionen på Domaine Rabiega av rött vin. Experimentlustan har resulterat i viner av världsklass. Gårdens viner har vunnit över 120 priser och utmärkelser mellan 1990 och 1999. Av vinerna är det framförallt prestigevinerna Clos Dière som har fått stor uppmärksamhet. Clos Dière Cuvee har på kort tid etablerat sig som ett av världens stora syrah-viner. Kvaliteten grundläggs genom extremt hård gallring under hela växtperioden och en mycket varsam hantering i alla led i produktionen. På grund av att produktionen är så pass liten övergår efterfrågan på de tre Clos Dière vinerna vida tillgången. De få viner som finns går i första hand till franska stjärnkrogar. Resten exporteras till ett dussintal länder.
Château d’Esclans
Gårdens andra vin, Domaine Rabiega är även det tillverkat av druvor från egen skörd. 1997 lanserades den, i Sverige mer kända, så kallade r-serien under namnet Rabiega. De här vinerna är gjorda av druvor som odlats på gårdar i trakten runt omkring Domaine Rabiega och därefter förädlade och blandade av Rabiegas vinmakare. Rabiega Rouge har utsetts till ”Mest prisvärda rödvin” i Sverige. Rabiega Rosé har utsetts till ett av Frankrikes bästa roséviner. R-serien exporteras till ett flertal länder och allt fler franska stjärnkrogar har fått upp ögonen för dem. Vin & Sprit driver idag ytterligare en vingård i trakten, Château d’Esclans i La Motte, bara en halvtimme från Domaine Rabiega. Här tillverkas ett flertal viner av olika kvalitet. Domaine Rabiegas experimentverksamhet har idag i huvudsak helt flyttats till Château d’Esclans. Ett experiment som utförs just nu är lagring på ekfat från olika delar av världen, bland annat från Småland!
Lite kuriosa
Domaine Rabiega är inte bara en vingård utan även en konferensanläggning med fransk arkitektur och svensk inredning. Gården erbjuder dessutom fritidsaktiviteter och ett kök av allra högsta klass. Vingårdens kunskapsresurser kan utnyttjas för provningar eller djupdykningar i vinets värld. Under hela sommarhalvåret håller man öppet för besök och erbjuder rundvandring och guidning med vinprovning. Försäljningen hålls öppen året runt. Hit kommer faktiskt inte bara svenskar utan människor från hela världen som är intresserade av den experimentella vingården. Vinmakare Lars Torstensson är även författare, vilket kan vara lite kul att känna till. Han har skrivit flera böcker, bland annat om vinprovning. ”Vinprovningens ABC” kom ut 2001 på Bonniers förlag. Men han har också skrivit tre romaner. Den senaste, ”Skördeoffer” kom år 2000 och handlar om en serie oförklarliga händelser som inträffar på en vingård i Provence under skördetiden. Folk försvinner oförklarligt, ufon landar i närheten och dessutom ägs vingården av ryska maffian. Frågan är om man vågar sig på ett besök…
Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Corekam
Källor:
Scanorama oktober 2001
Vin & Sprit
Domaine Rabiegas viner på Systembolaget:
Rabiega Blanc 2000 (84136)
Rabiega Rouge 2000 (3342)
Rabiega Rosé (72201)
Rabiega Rouge Bag in Box (3342-8)