HEM

Dramatisk skörd av libanesiska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

De högklassiga libanesiska vinerna odlas i ett av världens mest krigsdrabbade områden. Under överhängande livsfara skördas och fraktas de dyrbara druvorna.

Ett av de äldsta vinländerna
Libanon är ett av de allra äldsta vinländerna med en mer eller mindre obruten vinproduktion de senaste 8 000 åren. Produktionen började i Kaukasus för att senare sprida sig till områdena kring Medelhavet. Trots den långa traditionen har det hänt väldigt lite med utvecklingen av produktionen, som i stort sker på helt naturlig väg.

Naturen får ha sin gång
Inställningen är att varje årgång är sin egen och att naturen har sin gång. Detta innebär konkret ett lågt skördeuttag, skörd för hand, naturlig jäst, ingen filtrering och ett absolut minimum av tillsatt svaveldioxid. Denna hantering ger ett av världens mest ekologiska viner samt en ganska speciell smak med höga nivåer av flyktig syra, till följd av avsaknaden av tillsatser.

Stark fransk påverkan
Sedan modern tid har Libanon och även den libanesiska vinframställningen varit starkt påverkad av Frankrike. Det franska inflytandet märks bland annat på att samtliga libanesiska viner är tillverkade av franska druvor och att ordet Chateau ingår i namnet. Vin är definitivt ingen folkdryck i Libanon men den franskspråkiga delen av befolkningen dricker vin, om än inte i några enorma kvantiteter. Större delen av den blygsamma produktionen går därför på export.

Hög kvalitet
Om produktionen av vin i Libanon är inte så stor så är kvaliteten desto högre. Vinerna härifrån är kraftiga, alkoholrika och mycket lagringsdugliga. På grund av det torra och varma klimatet kan man i mycket stor mån påverka när man vill skörda druvorna vilket gör att skörden alltid kan göras när det är som mest gynnsamt. Det finns i princip bara tre tillverkare att räkna med i Libanon, varav Chateau Musar är den äldsta och mest dominerande. Rödvinerna är klart dominerande i tillverkningen, mindre än 10 % av vinet som framställs är vitt.

Krigshärjat område
Området där vinodlingarna ligger heter Bekaarhöjden och ligger i centrala Libanon. Denna trakt är en av världens mest krigsdrabbade områden. Under de senaste decennierna har därför ingen vinproduktion kunnat ske här utan har fått flyttas till säkrare platser i landet. All odling sker dock fortfarande i trakten, även om livsfaran är överhängande för skördearbetarna. Oroligheterna har genom åren ibland drabbat odlingarna så hårt att framställning varit omöjlig. Övriga år har de påverkat förhållandena allvarligt men inte lyckats stoppa framställningen.

Libanesisk mat en trend
Mat från Mellanösternområdet och främst Libyen blir mer och mer vanligt i Sverige. I Stockholm har det blivit en trend med libanesiska restauranger. Värda att prova på är exempelvis Beirut Café www.beirutcafe.nu på Engelbrektsgatan, precis nyöppnade lyxlibanesen Pascha på Grevgatan, Halv Grek plus Turk på Jungfrugatan eller varför inte mycket äktlibanesiska Cave de Roi i Huvudsta Centrum med magdans och levande libanesisk musik. Dessa restauranger serverar förutom underbara mezes även libanesiskt vin i olika prisklasser.

Text: Jenny Sandström, Inovit
Bild: Chateau Musar

Tips libanesiskt vin:

Chateau Musar: Artikelnr. 7463 , pris 199 kr. Stor, varm, fruktig doft med fatkaraktär, mognad och inslag av läder, torkad frukt och korinter. Medelfyllig, mycket frisk, eldig smak i särpräglad stil med bränd ton och mognad, inslag av murket trä och liten druvsötma. Passar t.ex. till smakrika kötträtter, gärna vilt. passar även till kraftiga ostar eller bara med en cigarr. För mer information sök upp vinet i sökrutan.

Tips om bra nordafrikans och Libanesisk mat
Tabbouli – En salladsrätt med Burgul
Couscous med kyckling och lamm
Lammcouscous med köttbullar och kikärtor
Falafel