Äpple är så mycket mer än bara en frukt. Det förekommer även som symbol i litteratur och i religioner. Det är också namnet på teknikföretag, en stad och ett skivbolag.
Äpplet är förknippat med hälsa. Och modern forskning ger allt mer stöd åt äpplets rykte som hälsofrukt.
Forskarna har intresserat sig främst för de höga halterna av flavonoider. Dessa har visat sig kunna hejda bildandet av cancerogena ämnen. Det är inte minst lungcancer, men även lever- och tjocktarmscancer verkar kunna undvikas med ett högt intag av äpplen. En finsk studie visar också att den som äter mycket äpplen har mindre risk att drabbas av stroke.
En annan, amerikansk studie, visar att granatäpplejuice kan vara effektivt mot prostatacancer. Orsaken tros vara de höga halterna av polyfenoler, ett ämne med antioxidanteffekt som motverkar giftiga fria radikaler. Andra påbörjade studier visar att juicen verkar kunna skydda mot blodpropp, åderförkalkning och bröstcancer.
Den som bantar kan med gott samvete äta ett äpple. Det är oerhört kalorisnålt. Endast 52 kilokalorier på hundra gram. Jämför med choklad som innehåller 555 kilokalorier per hundra gram. GI värdet är också lågt för den som använder den metoden för att komma i fysisk form. Äpplets GI värde är endast 54.(Allt under hundra är bra)
Men har man halsbränna, tarmsjukdomar eller magkatarr bör dock äpplen uteslutas ur kosten. De är relativt hårdsmälta, och detta kan leda till ökade besvär.
Den stora mängden florsocker i äpplen gör att ett överdrivet äppelätande kan fräta på tänderna.
Äppelcidervinäger
Trots att det saknas egentlig vetenskaplig dokumentation för påståendet kring hälsoeffekterna kring äpplecidervinäger, har den ett rykte om sig att sänka ämnesomsättningen.
Att äppelcidervinäger ofta brukar framhållas i medicinska samanhang beror på att den innehåller flera viktiga mineraler, spår- och näringsämnen, som bland annat stimulerar immunförsvaret och förbättrar matsmältningen.
Ättiksyran i äpplecidervinägern sägs vara det som sätter fart på ämnesomsättningen. Den sura smaken tillsammans med äpplearomerna ökar salivproduktionen – vilket är bra för hela matsmältningsprocessen.
Ättiksyran gör också att livsmedel som kött, spannmål och baljväxter bli mindre hårdsmälta och på så vis underlättas upptaget av näringsämnen.
Trots att reklamen kring hälsoeffekten kring äpplen, och framför allt äppelcidervinäger, kan vara överdriven och vilseledande – har de båda positiva effekter och innehåller bra ämnen. A, B, C och E vitaminer samt viktiga mineraler och spårämnen som kalium, fosfor, fluor och järn.
Det viktiga i samanhanget är dock alltid en hälsosam livsstil. Att äta lite mindre dålig mat – att röra sig mer – att dricka ett par centiliter äppelcidervinäger med vatten och ett par isbitar före måltiden. Och sluta röka – det är SÅ ” förra millenniet”!
Av Magnus Bergquist